Laddar

Hon vill motivera kroppspositivitet

Sophia Anderberg har slagits mot ätstörningar och kroppshets. Nu vill hon motivera andra att känna sig nöjda med sina kroppar.

delningar

I dag är Sophia Anderberg från Halmstad stolt över sin kropp. Men så har det inte alltid varit. I början av 2016 tillfrisknade hon från sina ätstörningar, och sedan dess har hon fått ny energi i kampen för att alla ska kunna känna sig stolta över sina kroppar. Kampen för hon på sin blogg och på Instagram – på @fiaanderberg – där hon för närvarande har 71,2 tusen följare.

– Jag höll på med det här under tiden jag hade ätstörningar, men det blev mer när jag tillfrisknat, säger hon.

Enligt Sophia Anderberg är det många som lägger fokus på att både se ut och vara som andra människor, och inbillar sig att det ska resultera i lycka. Istället förespråkar hon att alla ska acceptera och älska sina kroppar – om inte annat för att uppleva mer av vad livet har att erbjuda.

– Jag hade mycket kroppsfixering under tolv år. Jag har rest mycket i mitt liv, men jag har missat mycket på att fokusera på hur kroppen ser ut. Nu vet jag att det finns ett liv att leva, och det finns ingen tid att lägga på kroppshets. Kroppspositivitet för mig handlar om att ta hand om sin kropp inifrån och ut. Givetvis är motion och hälsosam mat viktigt för att vi ska må bra,men det ska inte ta över vårt psykiska välmående.

 

 

Foto: Linda LC Berntsson

Balansen mellan den hälsosamma livsstilen och den tidigare ätstörningen var dock inte lätt från början. Sophia Anderberg gick ifrån att inte träna och bara äta skräpmat, till att träna jättemycket och räkna kalorier. Även självsvält är en del av hennes förflutna. Men sedan hon blev frisk har hon inte haft några bakslag, vilket hon tror beror på att hon har hittat en livsstil som hon trivs med. För att ta sig ifrån ätstörningen krävdes dock bland annat ett halvår av samtal hos kurator, och hon uppmanar alla som lider av något liknande att utnyttja all hjälp som går att få.

På Instagram tror, och hoppas, Sophia Anderberg att det som gjort henne populär är att hon får sina följare att må bättre. Hon menar att sociala medier har en stor påverkan på mångas liv, vilket kan vara både positivt och negativt.

– Det finns mycket triggers och det är viktigt att man väljer att följa de som ger en något och får en att må bra.

Den mesta responsen hon får är positiv, men ibland trillar även kritiska kommentarer in. Vissa menar på att det är lätt för Sophia Anderberg att vara nöjd med sin kropp, då den kommenterande personen menar att hennes utseende följer de ideal som råder.

– Men det handlar inte om det. I dina ögon kanske min kropp är perfekt, men det var den inte i mina. När jag var som smalast mådde jag som sämst.

Trots kritiken upplever dock Sophia Anderberg att hon lyckas med sitt mål. Både på mejlen och på Instagram kontaktas hon av tjejer som visar bilder och videor på sig själva i bikini och tajta kläder. De berättar att de vågar – tack vare att de inspirerats av henne.

– Då blir jag jätteglad. Jag ger så mycket av mig själv, så det är härligt att få respons när det hjälper.

Tillsammans med Casandra Hallberg driver Sophia Anderberg även IAMPROUD som jobbar för kroppspositivitet och mot att känna sig begränsad av samhällets ideal. Förhoppningen är att de ska kunna förebygga psykisk ohälsa kopplad till kroppsfixering. De sprider sina erfarenheter och kunskaper via föreläsningar, workshops och sociala medier. IAMPROUD har stora planer för framtiden, men mer specifikt vad de handlar om får framtiden visa.