Högg ned hundratals träd olagligt – nu väntar miljonsmäll

Från vänster: Jan Widikson, Roland Larsson, naturparksmästare, Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare och Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen. - Foto: Jonas Skytt

Halmstads kommun ser allvarligt på det inträffade och begär nu skadestånd.

delningar

Det var i somras som Jan Widikson beordrade en avverkning av träd på Älgvägen i Tylösand, skriver Hallandsposten. Mellan 400 och drygt 600 träd ska ha huggits ned på området som mäter 2 600 kvadratmeter. En avverkning som skedde på Halmstads kommuns mark, och är totalt olovlig.

Kommunen ser nu mycket allvarligt på det hela, och satte snabbt igång en utredning. Utredningen är nu avslutad, där den så kallade Alnarpsmodellen togs till användning, för att göra beräkningar på kostnader i inköpspris samt planterings- och etableringskostnad för att kunna återställa marken igen.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Den utredning som vi gjort i Alnarpsmodellen kommer att ligga till grund för det skadeståndsanspråk vi för, säger Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen.

Det skadeståndsanspråk som kommunen nu yrkar på ligger på 15 598 526 kronor exklusive moms. Anders Thorén menar att utredningen är lågt gjord och att beloppet egentligen skulle kunna stiga mot 20 miljoner kronor.

Beloppet kan anses vara väldigt högt. Men sett till att området består av träslag som exempelvis al, björk och lönn samt har höga biologiska värden, kan beloppet snabbt bli förståeligt. Dessutom räds nu kommunen att den biologiska mångfalden nu skadats hårt efter det inträffade.

Så sent som på måndagsmorgonen anmäldes händelsen till polisen. Anders Thorén hoppas nu på att polisen kan lösa fallet. Han säger sig också vara väl medveten om att utredningsprocessen kan komma att tid att utföra.

– Det får ta den tid det krävs. Vi ser dock att det här (händelsen) blir löst, då vi ser allvarligt på det inträffade. När det står klart vem den skyldige är kommer vi att rikta ett skadeståndskrav mot denne och därefter inleda en rättslig process, berättar Anders Thorén.

Reporter: Wilhelm Nilsson.

Foto: Jonas Skytt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar