Laddar

HFAB polisanmäler: ”Riskerar att bli ett samhällsproblem”

Agerar mot oriktiga hyresförhållanden:

delningar

HFAB har bestämt sig för att agera kraftfullt mot oriktiga hyresförhållanden. Det låter man meddela i ett pressmeddelande med titeln: HFAB polisanmäler oriktiga hyresförhållande.

– I vårt systematiska arbete mot oriktiga hyresförhållande har vi byggt in kontrollpunkter som reagerar på vissa normavvikelser. Att vi avslöjade det här visar att vi är på rätt spår i vårt arbete, säger Helene Blomberg, chef för affärsområde hyresgäster hos HFAB.

Det var under försommaren 2015 som HFAB började att arbeta emot de oriktiga hyresförhållandena. Ett arbete som har gjort att man än så länge kunnat frigöra närmare 150 lägenheter. Som nu istället kan hyras ut på den ordinarie bostadsmarknaden.

– Den svarta hyresmarknaden riskerar att bli ett samhällsproblem. Vi vill att våra hyresgäster ska veta vilka deras grannar är och kunna känna sig trygga när de bor hos oss, säger Helene Blomberg.

En stor anledning till problemet är bristen på bostäder.

– Vi har identifierat tre viktiga faktorer för att hyresmarknaden i Halmstad ska fungera. För det första ska så många som möjligt ha möjlighet att hyra en bostad. Därför ändrade vi våra uthyrningsregler och sänkte bl a inkomstkraven för några år sedan. För det andra måste det byggas fler bostäder och för det tredje måste vi aktivt arbeta för att förhindra oriktiga hyresförhållanden säger Helene Blomberg.

Under 2018 har HFAB ungefär 700 lägenheter under produktion.