Laddar

HBK:s hemvändare: ”Har svårt att se mig någon annanstans”

Peter Larsson berättar om sin nygamla tillvaro. Hur gammal möter ungt i Halmstad och att HBK, av allt att döma, blir hans slutgiltiga destination.

delningar

Han är hemma igen. Peter Larsson. Tio år senare är han tillbaka där det en gång började, ja där han är född, i Halmstad.

24Halmstad möter mittbacken med två landskamper i Göteborg under Superettans upptaktsträff.

Det lyser om Peter Larsson.

– Det är kul att vara tillbaka och min tanke när jag en gång lämnade klubben var att komma tillbaka, menar 33-åringen.

Det har alltid varit så? – Det är klart man vill det, men sen vet man aldrig som fotbollsspelare. Det är ju inte bara upp till mig utan det ska passa med kontrakt, familj och att klubben ens vill ha mig. Men nu äntligen blev det ett bra läge för mig att komma hem, berättar han.

Och nu talar mycket för att han också kommer att avsluta karriären – där den en gång började.

– Jag har skrivit två år nu och jag har svårt att se att jag ska spela någon annanstans efter. Man får ju se liksom, men det är blir nog sista destinationen för mig, avslöjar hemvändaren.

Ser du det som ett drömslut att ta tillbaka laget till Allsvenskan? – Ja men så är det såklart. Det hade varit jättekul Det är absolut ett stort mål för mig, jag brinner verkligen för att hjälpa de tillbaka – jag hoppas vi kan göra nått bra tillsammans, myser han.

Vad har förändrats i klubben? – Mycket har hänt i fotbollssverige. Vissa klubbar som har varit på samma nivå har gått om och sådär. Det är mycket på grund av facilitet och hur mycket åskådare man har och då är det svårt att hänga med. Men nu har har det hänt lite på Örjans Vall – med renoveringen av baksidan med gym och restaurang och sådär.

Det är väl härligt? – Ja det är bra. Det är en bra miljö och det kan locka mer sponsorer och sådär. Sen kan man hoppas på ännu mer kring Örjans vall – i framtiden hade det varit kul med nånting nytt, säger han på knarrig halländska.

Och HBK-andan sitter kvar. Den sitter i väggarna och även om det är tio år sedan Peter Larsson lämnade HBK är mycket sig likt.

– Teglet är kvar, flinar han, och det är många personer kvar sed jag var här sist. Man känner sig hemma direkt. Det känns inte nytt, trots att man är ny på jobbet.

Han är inte lastgammal Peter Larsson, endast 33, och ska kunna ha flera år kvar av karriären. Men, de senaste åren har skador förföljt mittbacken likt en vålnad runt kroppen

. Nu ser det dock ut som att vålnaden försvunnit och för första gången på fem år har han en hel försäsong i kroppen.

– Det har varit mycket de senaste åren, allt från mindre till större skador.

Men kroppen känns bra nu? –  Det gör den. Det är klart, man är äldre och inte 22 längre men då är det ännu viktigare att man får en bra försäsong och få träna på bra.

* När du såg spelschemat. Att HIF, laget du lämnat, väntar i första omgången – vad tänkte du då? – Ja det var väl självklart att det skulle bli så, skrattar han och fortsätter.

– Nej men jag tycker bara det ska bli kul. Det är klart det blir en viktig match för oss och de. Det kommer bli en väldigt tuff match.

Blir det konstigt att möta dem?  – Nej det blir det väl inte. Det är klart att det blir lite speciellt. Men så är det i fotboll, jag fick ju möta Halmstad när jag gick till Helsingborg och det var också speciellt. Det är så det är och nu vet man hur det går till i fotbollsbranschen.

Hur han tas emot av HIF-fansen vet han inte riktigt. Fotbollsvärlden och inte minst fotbollsfans är nyckfulla.

– Det vet man inte och det är inte mycket jag kan styra liksom. När jag var där gav jag allt för HIF och nu är jag här och nu är allt jag har här.

Men hur ser han på HBK:s favoritskap? När journalisterna har fått säga sitt tippas laget hamna just bakom Helsingborg.

Raka spåret tillbaka till Allsvenskan om man får tro experterna alltså.

– Det är väl kul att folk tror på oss och kollar man på vårt spelarmaterial så har vi bra spelare. Vi har ett ungt lag….

Mycket talang… – Mycket talang ja, så det är väl det som är utmaningen för Igor (Krulj) och tränarteamet, och för oss spelare. Att få det att stämma och få ihop det. Men jag har ser inget problem i favoritskapet – det ska vi ha, det betyder ingenting egentligen.

Det blir ingen extra press? – Nej det tycker jag inte. Det hade varit konstigt om vi inte var tippade. Nej det är bara inspirerande.

Du förresten. Det är mycket ungt i laget som du säger. Hur ser du på din roll i det, som inte…. Är så ung längre.  – Haha, det får du säga, det vet jag. Nej, men jag tycker det ska bli jävligt kul. Det är ju nästan en skolgård nu, skrattar han och fortsätter.

– Jag har varit med och fått den rutinen nu och vill dela med mig, vill vara en ledare.

Kan det bli att du får ryta till? – Nej absolut inte. De är ambitiösa. Man har ju varit ung själv också så det gäller ju att inte vara gammal och tjurig. Man är en i gänget som vem som helst.

Det finns dock en punkt där han kan ryta till och vara bestämd och då handlar det mer om fotboll, och det nya kontra det gamla. Han förklarar.

– De spelare som kommer fram nu är mer spelskickliga. Och det är ju bra, men det där vinnarmentaliteten och att gå in i tuffa dueller ibland, det är väl det jag vill bidra med också – så att vi verkligen gör det. Speciellt när vi möter lag som Helsingborg, då kommer det smälla och då får vi inte kliva undan.

* Intervjun med Peter Larsson gjordes innan det blev klart att premiären mellan HBK och HIF flyttades.

Relaterade artiklar