Hård kritik mot nya skatten: “Finns två stora problem”

Christian Ekström, vd, Skattebetalarna. Foto: Max Pixel, Skattebetalarna.

Skattebetalarnas vd Christian Ekström riktar kritik mot de höjda skatterna.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Som vi nyligen har rapporterat, kommer den nuvarande radio- och tv-skatten att ersättas av en public serviceskatt som alla över 18 år med en inkomst måste betala från och med den 1 januari 2019.

I dag betalas radio- och tv-avgiften endast av de hushåll som har en tv-mottagare och avgiften ligger på 2 400 kronor per år och hushåll.

Den nya public serviceavgiften är istället individuell och tas ut som en skatt som blir drygt 1 300 kronor per person och år. För bland annat enpersonshushåll och pensionärer med låg pension kommer förändringen innebära att det blir billigare, medan för flerpersonshushåll blir det dyrare än tidigare.

Det har varit blandade åsikter sedan riksdagen röstade ja till den nya lagen i november. Under söndagen kritiserade Christian Ekström, vd på föreningen Skattebetalarna den nya public service-skatten i Aftonbladet Debatt.

"Totalt väntas SVT-skatten dra in 9,1 miljarder kronor. Det är nästan en miljard mer än de 8,2 miljarder som public service kostade 2018. Men anslagen till public service ökar ”bara” med 200 miljoner nästa år. Resten, nästan 700 miljoner, går rakt in i statskassan", skriver Christian Ekström på tidningens debattsida.

Han menar att det finns framförallt två delar som gör beslutet värt att ifrågasätta.

"Det finns två stora problem. Genom att börja med finansieringens storlek, spänner kärran framför hästen. Det naturliga hade varit att börja med att diskutera vad staten med skattemedel ska medverka till att finansiera. Det handlar trots allt om 8 miljarder kronor", fortsätter Christian Ekström.

Skattebetalarnas andra argument handlar om insynen i public service-bolagens redovisning över pengarna.

"Det är högst oklart hur mycket av pengarna som verkligen går till genuin public serviceverksamhet och hur mycket som går till rent kommersiell, eller i varje fall icke-kvalitativ, verksamhet. (...) Det är i ärlighetens namn svårt att förstå varför vi ska tvingas betala skatt för att SVT ska göra kärleksprogram för präster", skriver Christian Ekström.

Han pekar på att inte ens Riksrevisionen har full insyn i hur SVT, SR och UR spenderar skattebetalarnas pengar och föreslår att som första steg ge både Riksrevisionen och medborgarna insyn i hur public service använder skattepengarna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar