Hård kritik mot nya röklagen: "Allvarligare än stöld"

Foto: Pixabay.

"De som skapar våra lagar anser att rökning utomhus är ett allvarligare brott än stöld, hot, och trakasserier", skriver Livsmedelshandlarna.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 1 juli 2019 skärps reglerna för rökning och förbudet kommer att gälla på allmänna platser utomhus som bland annat uteserveringar och lekplatser, men även vid entréer till allmänna lokaler.

Inför lagändringen har kritik mot beslutet inkommit från flera håll.

Bland annat Pär Bygdeson, vd för branschorganisationen Livsmedelshandlarna, kritiserar lagändringen.

"Tänk dig ett land, där du som driver butik inte får hindra människor att komma in i butiken trots att de stjäl, hotar och trakasserar. Men inom kort kommer du som har butiken få ansvaret för att ingen står och röker utanför den. Skulle inte det kännas som om du levde i en droghallucinogen mardröm? Det är verklighetens Sverige 2019", skriver Pär Bygdeson i ett pressmeddelande.

Förbudet mot rökning på allmänna platser är en del av den tobakslag som införs i sommar.

Precis som restaurangägare kommer att ha ansvar för att ingen rökning sker vid entréer till restauranger, får butiksägare ansvar att se till att ingen röker utanför dessa.

"Nu blir det riktigt intressant: Om en person trots att de står skyltar om att rökning inte är tillåten, då ska butiken i steg ett be personen att flytta på sig. Om personen väljer att stå kvar, då har butiken rätt att avvisa personen i fråga. Oklart dock vilka metoder som är tillåtna. Vad är proportionerligt våld vid hanteringen av en person som utsätter andra för passiv rökning utomhus? Vattenpistol med surströmmings-spad?", skriver Bygdeson.

Förra veckan gick länsstyrelsen ut och pekade på hur svårt det kommer att bli att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Enligt Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen kan lösningen vara att allmänheten hjälper till och anmäler rökare till kommunen.

– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, sade Suzanne Bengtsson till SVT.

"Slutsatsen är att de som skapar våra lagar och regler anser att rökning utomhus är ett allvarligare brott än stöld, hot, och trakasserier", skriver Bygdeson och fortsätter:

"Det finns tyvärr en ovana de senaste tjugo åren i Sverige av att med jämna mellanrum stifta lagar som är ogenomtänkta och som topping på detta avstår man från att tillsätta resurser för att säkerställa att lagen blir efterlevd".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar