Laddar

Här är Erik Nivas hyllning till Halmstad

Sportprofilen kommer snart till Halmstad. "Det är ett privilegium"

delningar

Erik Niva anses av många som Sveriges bästa sportjournalist. Han har bland annat blivit utsedd till årets bästa sportjournalist alla kategorier tre år i rad (2010-2012), och släppt flera böcker. Nu ger han sig ut på Sverigeturné för att visa upp sin fantastiska tröjsamling – 700 tröjor från hela världen.

– Fotbollskultur alltjämt är ett outforskat område i Sverige. Vid det här laget har nog de allra flesta insett att fotboll är något mer, något större och något viktigare än bara en idrott – ändå avspeglas det inte i utbudet. All annan marginell kultur har sina utställningar, sina samtalskvällar och sina föredrag – men folkrörelsen fotbollen har i stort sett ingenting. Det här är vår allt-i-ett-lösning för att så smått börja komma till rätta med det, säger Erik Niva till Aftonbladet.

Och det första stoppet är faktiskt i Halmstad. Den 19 mars kommer han till Halmstads Teater för att beskriva kulturfenomenet fotboll. I ett Instagram-inlägg berättar han om kärleken till Halmstad.

#jagärhalmstad Jävlar i alla hattar och små lådor – nu är det faktiskt bara en dryg vecka kvar tills jag och mina tröjor börjar tröska runt i landet för nationens allra första ambulerande fotbollsvernissage. Allra först ut: Halmstads Teater. 19/3, 19.00 Det är ett privilegium att ha premiären just i Halmstad, för i mina ögon har det alltid varit en stad som ligger snubblande nära den svenska fotbollens själva hjärtland. Själv var jag sen till partyt – kom inte till Halmstad förrän efter det senaste SM-guldet – men kommer mycket väl ihåg de första intrycken. Lite inbillning och en hel del romantisering – men ändå… Jag stod vid den där träningsplanen strax ovanför Örjans Vall, och minns hur jag behövde sträcka mig ner för att liksom kontrollera själva myllan. Gräset luktade annorlunda än något annat jag var van vid. Gräset luktade fotboll. Det här var sommaren 2003, på den tiden då de bärande spelarna i Klubben hette Nilsson, Jönsson, Johansson, Larsson, Andersson, Arvidsson och Svensson. Både väldigt mycket och väldigt lite har hänt sedan dess. HBK är nere i Superettan igen, Djuric och Haksabanovic har fostrats och flyttat – men Silvergranen på Örjans Vall är omplanterad och Nissan flyter alltjämt stilla. Och gräset luktar fortfarande fotboll. De senaste åren har jag lyssnat mycket på Janne Andersson, och han blir aldrig så själarörd som när han ska beskriva den ideella folkrörelsefotbollen som alltjämt präglar hans eget lilla Alets IK. De senaste veckorna har jag även pratat en del med Fredrik Ljungberg, och han låter aldrig lika nostalgisk som när han beskriver tonårstiderna då han satt inne hos den legendariske HBK-basen Stig Nilsson och åt mackor mellan skolan och träningen. De formade vår fotbollshistoria. Halmstad formade dem. Det ska bli ett sant nöje att komma tillbaka, att ta den där mytologiserade promenaden mellan Örjans Vall och stadskärnan och därefter dundra in på Halmstads Teater med alla mina tröjor och mina tankar om fotbollens plats i världen. Evenemanget har varit listat som utsålt ett tag nu – men dagen till ära har vi skakat loss 40 extra biljetter som nu finns tillgängliga. Kom förbi och joina fotbollsfiestan!
A post shared by Erik Niva (@erik.niva) on Mar 9, 2018 at 2:29am PST

 

 

Relaterade artiklar