Laddar

Han slutar – efter 18 år: ”Jättemycket känslor”

Det minns han bäst efter alla år:

delningar

På hösten 1999 började Per Henrik Johansson som organist i Sankt Nikolai kyrka. Sedan dess har han blivit kvar. Fram till nu. Efter 18 år på jobbet har han beslutat sig för att anta en ny utmaning.

– Jag slutar formellt den 12 februari, men börjar min nya tjänst 1 februari. Jag kommer att gå på semester nu från och med måndag, säger Per Henrik när 24Halmstad träffar honom i Sankt Nikolai kyrka.

Nu väntar en ny tjänst som organist i Åstorp i närheten av Ängelholm. Per Henrik, som ursprungligen kommer från Malmö, Kommer att bo kvar i Halmstad och pendla till sitt nya jobb.

– Jag kommmer ha mindre kör, och mer begravningar nu. Jag kommer att ha ansvar för musikversamheten, konserter och leda en kyrkokör.

 

Foto: Mattias Olsson.

Varför väljer du att byta jobb? – Det var ett väldigt svårt beslut. Efter mycket funderande så tyckte jag för egen del att jag behövde en förändring. Och när jag såg den annonsen och beskrivningen så passade det mig bra.

– Jag har varit väldigt förtjust i det jag har gjort här och är väldigt tacksam för den tiden, men det kanske har blivit lite mycket, man ska orka med och må bra. Sedan tänkte jag framåt när jag tog beslutet, hur det ska bli fram till pensionen. Och det var i det perspektivet jag frågade mig själv om jag skulle vara kvar, eller om det fanns en station till, och under hösten fick jag svaret att det var dags att hitta något annat.

Med sina snart 52 år räknar han med att hinna skapa något nytt i Åstorp.

– Den tiden jag har nu fram till pensionen, är den tiden som behövs för att kunna bygga upp någonting i Åstorp. Som organist och körledare så innebär det att man bygger upp verksamhet och man behöver ha gott om tid på sig att hinna med det.

Hur har dina 18 år varit på Sankt Nikolai? – Jag har trivts bra under åren här och jag har känt mig omtyckt. Och man märker nu när man slutar att jag är väldigt omtyckt. Det känns bra att få sluta med flaggan i topp. Det har varit en väldigt fint tid, det har hänt väldigt mycket och jag har utvecklas mycket till det positiva. Så det har gett mig väldigt mycket den här tiden.

Hur känns det att lämna? – Just nu börjar jag känna att jag får luft under vingarna. Men hela december månad har det varit ganska tungt, för då har jag vetat att jag ska lämna, och då har jag fått gå igenom konserterna och gudstjänsterna med insikten att det var sista gången, och det var rätt jobbigt ska jag säga. Det har varit väldigt jobbigt att ta avsked av en verksamhet som man innerst inne tycker väldigt mycket om.

Det blir mycket känslor? – Jättemycket känslor blir det.

 

Foto: Mattias Olsson.

Per Henrik Johansson listar sina höjdpunkter under de 18 åren:

Lite längre bak i tiden hade vi rätt mycket Festhögmässor bland annat med anledning av 700 års jubileet i Halmstad 2007.

Luciafirandet med både Vocaliskören och barnen, alltså det som kallas familjens lucia. Fantastiskt att få med sig så mycket barn.

På gospelsidan väljer jag konserten med Elvis tema som vi gjorde gemensamt med Hylte. Det var mycket folk på den konserten.

TV–gudstjänsterna vi gjorde 2015 var fantastiskt kul.