Han ska motverka slitningarna i EU: "Ett avgörande val"

David Lega (KD) blev tillfrågad av partiet om han ville kandidera till Europaparlamentet. Svaret blev ett solklart ja. Foto: Privat

Den 26 maj är det EU-val. David Lega är toppnamn för Kristdemokraterna och hans vision för unionens framtid är tydlig.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

David Lega gjorde sitt namn känt i de politiska kretsarna inför valet år 2010, då han meddelade att han ställde upp som kandidat till riksdagen för Kristdemokraterna. Samma år valdes han till kommunalråd i Göteborg. Efter detta har politikern stigit i graderna och nu är han ett av partiets toppnamn till Europaparlamentet.

– Jag är jättestolt och hedrad över förtroendet. Politiker tjatar ofta om ödesval men jag tror att det här valet är extra viktigt, eftersom det kommer att pröva EU:s grund, säger David Lega.

Han ger ett exempel från det aktuella dagsläget. Många krafter hotar unionens nuvarande form och existens, dels de nationalistiska högerpopulistiska krafterna och dels den andra sidan som vill att EU ska styra all politik. Lega tror inte på varken eller, han kommer istället att gå till val på ett "lagom EU".

– Jag kommer att jobba för ett EU som inte lägger sig i allt på nationell nivå, till exempel föräldraledighet och skatterätt. I vissa frågor måste EU dock gå samman, eftersom länderna då kan göra skillnad tillsammans. Exempelvis frågor rörande klimatet och mänskliga rättigheter, både inom och utanför unionen.

EU som fredsprojekt är också en av David Legas viktigaste frågor och något han kommer att kämpa för att bevara. Han förklarar att bakgrunden som idrottare har påverkat hans sätt att se på mänskliga samarbeten. De fungerar bäst när man träffas och löser utmaningar tillsammans, snarare än att stänga in sig i sitt eget land.

Fram till valdagen kommer David Lega att åka runt till olika orter runt om i Sverige och prata om politik och sina visioner. Under tisdagen befann han sig med sitt parti på Grand Hotel, dit alla var välkomna att diskutera frågor och funderingar.

– Det känns som att intresset för EU-valet är större i år än vad det har varit föregående val. Det märks bland annat eftersom det har kommit väldigt mycket folk till de olika träffarna som partiet har hållit under kandidaturen. Jag tror att Brexit gör folk medvetna om att valet är avgörande.

Politikern berättar att partiets medvind och de stigande opinionssiffrorna gör valet extra spännande. Nu kan man nämligen för första gången bevisa att man kan göra skillnad, inte bara bevisa att man kan få en plats i riksdagen. Och att David Lega ska göra skillnad råder ingen tvekan om.

– Om opinionsmätningarna stämmer så kommer jag att väljas in i Europaparlamentet. Det gäller dock att kämpa ända in i kaklet, avslutar han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar