Laddar

Han ska lyckas i VM på hemmaplan: ”Är bra med mot de flesta”

Möt spelaren som spelar både i Halmstad och Malaysia.

delningar

26–årige Mattias Karlsson gör sin totalt sjätte säsong i Halmstad BTK. Efter en säsong i utlandet är han nu tillbaka i klubben han kom till direkt efter gymnasiet. 24Halmstad träffade Karlsson efter en träning i Halmstad Arena, för att se hur en av landets bästa spelare förbereder sig inför årets stora mål. Lag–VM på Hemmaplan.

Säsongen har börjat bra för Karlsson själv, som hittills bara förlorat en match. Laget Halmstad har dock börjat sämre och ligger sist i tabellen efter fyra omgångar. Det är ändå inget som oroar Karlsson i dagsläget.

– Det har väl börjat lite knackigt. Kanske inte riktigt som vi hoppats, men säsongen är lång och vi har bara spelat fyra matcher. Det är ganska lugnt än så länge. Kollar vi på papperet så tycker jag vi ska kunna gå till final, och kanske kunna utmana Eslöv, men då måste vi komma upp någon nivå. Men vi har ett ungt lag och säsongen är lång, så jag tror att det kan bli bra när vi fått lite mer träning, säger Mattias Karlsson.

Han har en trolig förklaring till varför första hans förlusten kom i senaste matchen.

– Jag tränar hårt nu och det kommer mycket grejer framöver, så det är svårt att formtoppa sig inför varje match. Jag har en del tävlingar framöver, så jag tränar ganska tufft just nu, det kan vara en anledning till förlusten. Sedan kom jag inte upp i nivå i matchen jag förlorade, och då får man svårt mot alla.

Vad väntar närmast? – På söndag bär det av till Malaysia. Jag ska spela sista omgången med mitt lag (Team Persson, efter lagets kapten Jörgen Persson) i ligan där nere, så det blir en viktig vecka för mig och för laget då. Det avgör om vi når slutspel eller inte. Veckan efter ska jag till Tyskland och spela World Tour Platinum. Veckan efter är det SOC i Stockholm. Så det är tre tuffa veckor som väntar.

Du spelar alltså i Malaysia, hur är nivån där? – Det är den absoluta världstoppen, de enda som saknas är de absolut bästa kineserna. Det är extremt hög klass, de bästa tyskarna är där, de bästa taiwaneserna, och den bäste japanen spelar där. De kineser som spelar där borta är också de väldigt bra spelare. Gått ganska bra, är nöjd med mitt spel, men det är tuffa matcher hela tider. Men jag har ändå spelat bra och lyckats ta en del segrar mot bra spelare.

Hur går det att kombinera spel i Malaysia med spel i Halmstad? – Det är inga problem. Det är bara lite långa resor. Det är inga matcher som krockar, så det skapar aldrig några problem. Oavsett om laget går till slutspel eller inte så krockar inga matcher. Det gäller bara att orka med resorna. Jag försöker att kolla mycket på film och serier när jag flyger. Det allra bästa är att sova, men det går inte hela tiden. Jag sitter på flygplanet i 13 timmar, så det är bara att försöka sova så mycket man kan.

 

 

Foto: Mattias Olsson.

Hur ser en typisk dag ut när du är hemma i Halmstad och säsongen är igång – Upp och äta frukost två timmar innan träning, (när 24Halmstad träffade Mattias så körde började träningen klockan 09) efter 2,5 timmes pingisträning blir det lite stretching och lite fys efter morgonpasset. Sedan lunch och vila tre timmar hemma innan det blir ny träning. Efter det drar jag hem och käkar middag med sambon. Kanske softar lite framför tv:n. Sedan rullar det på och man börjar om.

Mattias Karlsson har tydliga mål med säsongen som pågår.

– Den stora grejen är självklart VM på hemmaplan, annars är det att försöka gå till SM–final med Halmstad. Sedan vill jag utveckla mitt eget spel och ta några steg till spelmässigt.

Det råder ingen tvekan om att han är fokuserad på att nå bästa möjliga resultat under mästerskapet i Halmstad.

– Att VM går i Halmstad var en viktig del i att jag kom tillbaka hit. Det blir en bra uppladdning för mig att kunna kombinera på det sätt jag gjort nu. Jag kommer att ha mer riktad träning mot VM när det nya året börjar. Då börjar jag med ett nytt fysuppläggg med fokus mot just VM. Men samtidigt är det mycket roligt kvar innan VM startar också.

Mattias Karlsson är i dagsläget rankad som 28 i världen, och har som högst varit 21:a. Han känner ändå att han har bra häng på världstoppen.

– Spelar jag på topp och är i bra skick så känner jag att jag är bra med, men de som är etablerade på topp tio är lite bättre. Där kan jag märka ganska stor skillnad mot att möta en som är på plats 20. Men spelar jag bra, är jag med mot de flesta.

Vad är du mest nöjd med hittills under din karriär? – Jag kom tvåa i Swedish Open (SOC) ifjol, det är det absolut största och bästa jag gjort individuellt. Sedan har jag dubbelsilvret ihop med Kristian Karlsson på EM, och silver i mixed–EM ihop med Matilda Ekholm. Det är de tre största, säger Mattias Karlsson.

Återstår att se ifall han får anledning att ändra i den listan efter VM.

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar