Laddar

Han arrangerar veteran-EM i tyngdlyftning – ”Det är riktigt häftigt att se”

Halmstads tyngdlyftningsscen är smal för att uttrycka det milt. Men det hindrar inte 500 tyngdlyftare att inta Eleikos lokaler i mitten på augusti. 24Halmstad har tagit ett snack med mannen bakom det hela.

delningar

Även om sporten i sig inte har någon vidare utbredning i Halmstad så hindrar det inte Eleiko från att under mitten på augusti arrangera veteran-EM i tyngdlyftning, eller International Open som det också kallas.

24Halmstad tog ett snack med den lokale arrangören Johan Erling, tidigare vd för Eleiko för att få veta mer om tävlingen.

Varför arrangeras tävlingen i just Halmstad? – Det beror på att det tidigare i år arrangerades World Masters Games i Nya Zealand, vilket är ett återkommande mästerskap som går vart fjärde år, ungefär som OS. Därför blev det inget VM i år och då föddes idén att arrangera ett kombinerat EM och International Open. Och mot bättre vetande lovade jag att undersöka möjligheten att hålla mästerskapet i Halmstad.

Mot bättre vetande? – Ja det var ju så att det brann i Eleikos lokaler för en tid sedan och att de därför håller på att flytta till nya lokaler. Men då tänkte jag att man ändå kunde det kanske kunde arrangeras ett mästerskap i de gamla lokalerna eftersom de står tomma. Men när jag föreslog detta för den nuvarande vdn Erik Blomberg så nappade han direkt  och tyckte att man skulle arrangera tävlingen i de nya lokalerna. Så nu kommer mästerskapet att hållas i ett helt nybyggt center.

Hur kommer det sig att de var så sugna på idén? – Eleiko är ju världsledande som leverantör av utrustning så det ligger i deras intresse att vara med och arrangera.

Hur är det annars med tyngdlyftning i Halmstad? – Ja för att säga som det är så är det skit helt enkelt. Det finns egentligen ingen tyngdlyftningskoppling i Halmstad utöver Eleiko. De har förvisso en klubb som heter KK Eleiko, men de sysslar huvudsakligen med styrkelyft.

Vad är skillnaden mellan tyngdlyft och styrkelyft? – Det är två vitt skilda sporter som egentligen inte har mer gemensamt än att båda använder en stång med vikter. Styrkelyft har tre discipliner, marklyft, squats och bänkpress. Dessa kräver inte så värst mycket teknik utan handlar mer om råstyrka. I tyngdlyftning å andra sidan är det två discipliner, ryck och stöt. I ryck -ska stången i en rörelse gå från golv upp till raka armar utan att stanna på vägen. När det gäller stöt ska stången först upp på bröstet, eller nyckelbenen innan den ska upp på sträckta armar.

Vad har du själv för koppling till tyngdlyftning? – Ingen alls egentligen utan det kommer genom min tidigare tjänst som vd för Eleiko helt enkelt.

Mästerskapet drar igång den elfte augusti men de första drar inte igång förrän dagen därpå, på morgonen den tolfte. Även om det rör sig om veteraner så är det ett stort spann på deltagarnas ålder. Det rör sig om 500 lyftare från 44 nationer där den yngste är 35 och den äldste är hela 82 år gammal.

82 år, det var inte dåligt! – Nej det är riktigt häftigt faktiskt, att se de här gamla gubbarna som knappt kan ta sig upp på podiet på egen hand. Men när de väl får stången i händerna så säger det bara tjoff. För att sätta det i perspektiv brukar jag säga att man ska se till sig själv och de gamla runtomkring en. Tänk dig en stång med 40-50 kilo i deras händer. Då börjar man förstå hur häftigt det är.