Laddar

Han är Halmstads okända mästare

Europamästaren ville egentligen syssla med teater: "Varit min tanke mer än halva livet"

delningar

För två veckor sedan var Zoran Strbac och tävlade i Europamästerskapen i Tai Chi i engelska Oxford. Ett mästerskap där Zoran tog fyra medaljer av fyra möjliga, varav ett var guld. Zoran Strbac tävlar för Halmstadklubben Tai Chi West. Sedan EM–debuten för nio år sedan har det blivit 5 guld, 9 silver och 5 brons.

– Det har blivit ett antal guld genom åren, och nu blev det ett guld i Oxford. Den här gången tog jag guld i klassen fixed steps pushing hands. Den klassen handlar mer om balans och att känna av sin motståndare, än de övriga klasserna, säger Zoran Strbac till 24Halmstad.

– De andra klasserna är lite mer som en blandning av sumobrottning och judo kan man säga, säger Zoran.

Det finns bara tre klasser, men du tog fyra medaljer? – Ja, i en av klasserna så ställde jag även upp i viktklassen över min egen, så på så sätt blev det fyra medaljer. Men guldet är det jag är mest nöjd med.

Har du tävlat på VM också? – Inte än så länge, men jag vill gärna göra det. Men för att det ska kunna bli av så skulle vi nog behöva en sponsor så att vi kan åka iväg. Sporten är inte så stor i Europa, men den är mycket större i Asien, och det är där VM går.

Det brukar bli tre pass med Tai Chi i veckan. Zoran både tränar själv och är instruktör.

– Det kan definitivt vara svårt att både vara instruktör och träna själv.

När det inte är Tai Chi som gäller så jobbar Zoran Strbac på en skola.

– Jag är resurspedagog som det heter, på Linehedsskolan. Det är kul, och både kollegor och elever är intresserade nu när jag är ute och tävlar. Och när jag kom tillbaka med medaljer så fick jag visa upp dem.

Men faktum är att livet kunde tagit en helt annan väg för Zoran Strbac. Det var nämligen inte inom Tai Chi eller skolans värld han såg sig, utan inom teatern och filmen.

– Min plan var att hålla på med teater. Jag var blint inställd på att jag skulle träna teater och syssla med teater och skådespeleri. Det var min tanke mer än halva mitt liv, säger 38–årige Zoran.

Hur mycket håller du på med teater och film idag? – Jag är utbildad teaterpedagog och det kan jag använda mig av till en viss del när jag jobbar inom skolan. Men inte så mycket. Jag skulle kunna använda det mycket mer, men då skulle jag inte bara kunna vara fritidspedagog. Då måste man ju få andra möjligheter till att hålla på med det.

– Men teater har jag tyvärr inte hållit på med nu på ett tag, under ett antal år, då jag lagt ner mycket tid på Tai Chi. Sedan har det kommit in andra bitar i livet också. Men jag hoppas att jag någon gång kan komma tillbaka till teatern någon gång. säger Zoran Strbac.