Laddar

Hammerstränaren: ”Vi slåss mot olika drakar”

“Freddan” medveten om utmaningen:

delningar

Efter ett riktigt mellanår satsar Halmstad Hammers från grunden inför kommande säsong. Trots att truppen på många sätt är tyngre, både rent fysiskt och rutinmässigt finns det andra faktorer som sätter käppar i hjulet. 24Halmstad slog sig ner med Fredrik Johansson på torsdagseftermiddagen för att snacka om den stundande säsongen

– Vi slåss mot olika drakar, rent ekonomiskt. Vi har väldigt små resurser att jobba med jämfört med många av våra konkurrenter. Men då får vi jobba på andra sätt, vi har ju en historia av att ta fram egna produkter. Jag tror det finns åtta spelare i Allsvenskan som är Hammersprodukter.

Målet med är såklart att vara med att tampas om kvalplatserna upp till Allsvenskan, men man är medvetna om att det inte kommer att göras över en natt.

– Det är klart att alla lag suktar efter att komma i topp 5, men det vore väl lite väl kaxigt att säga att vi ska göra det i år efter att ha kommit toksist förra året. Men förra säsongen var lite av ett mellanår. vi hade tappat många spelare inför säsongen, däribland flera kulturbärare. Istället fick vi in mycket ungt, vilket förstås är roligt, men det blev väl lite väl naivt och valpigt, främst i defensiven.

  Foto: Johan Olsson

Av alla fyra serier i division 1 som finns så råder det en konsensus att Södra Hockeyettan är den svåraste. Det finns inga enkla matcher och det går inte att bara åka och hämta poäng någonstans, menar Johansson. Därför är det viktigt att man dels är bättre tränade så att man orkar en hel säsong, men också att man får in rutin och ålder.

– Där har vi ju fått in Melker Andersson, Gustaf Berling och Adam Ohre som kan erbjuda lite mer rutin. Men det handlar också om en attityd och en glöd som vi måste hitta. Jag brukar ju säga att vi alltid tävlar när vi spelar match, även om det kanske egentligen bara är en träningsmatch.

Just glöden och inställningen är något som ”Freddan” betonar gång på gång och lyfter fram korsbandsskadade Gustaf Berling som ett exempel på vilken inställning det är han vill se. Trots skadan som kunde knäckt vem som helst har Berling vägrat att ge upp hoppet om säsongen.

– Gustaf ska ha en stor eloge för den inställning han visat upp. Från att ha befarat det värsta när skadan kom, till att ha trott att det inte var så farligt, och sedan få bekräftat att korsbandet var av. Det kan inte ha varit lätt och han var ju nästan gråtfärdig när han fick beskedet från röntgen. Men han har varit fantastisk efteråt. Han har gjort egna efterforskningar om man kan spela med den skadan, till att leta efter specialskydd, till att till och med vara i kontakt med Per Ledin som haft en liknande skada. Det är precis den glöden vi vill se.

Hur har det gått med det där skyddet förresten? – Det har gått bra! Han sa att det kändes bra och förhoppningsvis kan han köra på. Han ska testa det på is idag, men det ser ut att kunna funka bra. Hans skada gör ju att han får ett extensionsproblem, men det kan funka att spela hockey trots det. Så planen är att vi kör på och testar oss fram. Om allt går bra så blir det förmodligen operation efter säsongen och sedan sex till åtta månaders rehab.

Förberedelserna inför säsongen har, trots de relativt blygsamma målsättningarna, varit grundliga. Bortsett från att ha varit lediga under juli månad har man tränat fem pass i veckan sedan maj. Dessutom har man även genomfört en grundlig läkarkontroll, för att försäkra sig om att spelarna är i toppform, något som är väldigt ovanligt på den här nivån.

  Foto: Johan Olsson

Trots att man inte vill sätta upp något konkret resultatmål med säsongen, är ”Freddan” tydlig med vad han vill se från laget under den kommande säsongen.

– Jag vill se att vi gör en bra prestation i varje match. För jag brukar säga att gör man en bra prestation så brukar resultaten följa med. Sen är det klart att vi har en dröm om att spela i Allsvenskan en dag, det har alla lag i den här serien. Men då måste allt omkring, från ekonomi till organisation, också finnas på plats.