Laddar

Halmstads okända proffs: ”En helt annan spelare nu”

Norgeproffset om tiden efter HBK:

delningar

Fotbollsspelaren Joakim Wrele spelade i början av sin fotbollskarriär i Halmstadklubbar. 2013 lämnade han dock Halmstads BK för ett äventyr utomlands. Med undantag av en kortare period, har Joakim Wrele sedan dess varit utlandsproffs i fotboll. 24Halmstad ringde upp honom för att ta ett snack om livet som utlandsproffs.

Hur är läget? – Jodå, det är fint. Jag är mitt uppe i lite flyttkaos, då jag ska flytta tillbaka till min tidigare klubb IL Hödd. Så just nu är det mycket med flytten, och det är lite halvt stressigt.

Just Hödd är en av tre klubbar som Joakim Wrele spelat i sedan han lämnade tryggheten i Halmstad. De andra klubbarna är IA Akranes och Levanger FK.

– När jag lämnade HBK 2013 gick jag på lån då jag ville ha kontinuerlig speltid och tog chansen att gå till Akranes. Det var en väldigt spännande upplevelse som var mycket lärorik. Framförallt kanske allt runt omkring fotollen, då jag fick ta hand om mig själv och var så långt hemifrån, säger Joakim Wrele.

När lånet på Island var slut ville Wrele fortsatt ha mer speltid än den som gavs i HBK och 2014 gick flytten till Norge och Hödd. Då låg laget i den norska motsvarigheten till Superettan.

När Wrele nu återvänder till klubben (officiellt blir han en Hödd–spelare igen i januari), efter ett år där han spelade tillsammans med sin bror Andreas i Levanger, ligger Hödd nu en division längre ner i systemet.

– Det var ett svårt beslut att ta eftersom laget nu låg en division lägre, så det blev en massa funderande där. Min käresta kommer från området så det spelade också in lite, och till slut kändes det rätt att försöka hjälpa klubben tillbaka. Jag trivdes väldigt bra i Hödd förra gången och hade tre fantastiska år här. Jag hade en central roll i laget, och hade skaffat mig många vänner, säger Wrele och fortsätter:

– Klubben har dessutom en bra organisation vilket är viktigt för framtiden. Jag vill inte vara på den här nivån som vi är på nu men eftersom jag trivdes så bra här förra gången så vill jag ju hjälpa dem tillbaka.

Hur skiljer sig norsk fotboll mot svensk? – Skillnaden är väl att det är mer fysiskt i Norge, och mer spel på kontring. Jag skulle nog säga att det är mer Hawaii fotboll här i Norge, och inte lika strukturerat som i Sverige. Norge är mer pang på.

Hur mycket har du ändrats som fotbollsspelare sedan du lämnade HBK? – Jag tycker att jag har ändrats väldigt mycket. Jag har haft duktiga tränare och utvecklats mycket i min roll som mittfältare. Jag har utvecklat mitt passningsspel och min orientering på planen. De små tingen som behövs för att vara mittfältare. Jag är absolut en bättre spelare nu, och jag är en helt annan spelare än jag var i Halmstad.

Har det varit aktuellt med en återkomst vid något tillfälle? – Det var lite aktuellt efter säsongen 2015, då satt jag på ett utgående kontrakt och hade ett snack med HBK:s dåvarande tränare Janne Jönsson. Då var jag lite sugen. Men det är inte ett måste att komma tillbaka till HBK, men visst finns det ett sug att komma tillbaka också.

Är det något annat land som lockar? – Jag är öppen för allt. Ska jag lämna norden så vore det trevligast med ett varmare land. Men nu har jag en käresta som jag trivs väldigt gott med, så jag har egentligen inga planer på att flytta alls, säger Joakim Wrele.

Relaterade artiklar