Laddar

Halmstads okända endorfingruva: ”Vi är ganska unika”

24Halmstad har besökt träningsstället som få känner till.

delningar

I landets gymtätaste kommun är det lätt att försvinna in i mängden. Därför krävs det att man verkligen sticker ut. Det är där Freemovr har sin fördel, med avdelningar för både trampoliner, parkour och gymnastik, menar Oskar Lundegren, anläggningschef på Freemovr Halmstad.

– Jag skulle säga att vi är ganska unika. Visst finns det ställen som har specialiserat sig på något av de tre elementen vi har, men ingen som har det så kombinerat som vi.

  Foto: Johan Olsson

Freemovr grundades av Martin Frölander och första anläggningen öppnade i April 2016 i Sundsvall. Halmstadlokalen slog upp sina portar på Stenalyckan i maj 2016 och därefter har även en anläggning i Norrköping öppnat upp i Januari 2017.

Oskar är dock noga med att poängtera att trots den lekfulla framtoningen med trampoliner och annat på anläggningen så är det alltjämt en plats för träning.

– Man kan säga som så att vi är varken en lekplats eller ett gym. Det är ett träningsställe helt enkelt. Vi erbjuder ju flera olika kurser i bland annat parkour, freejumping och cheerleading.

  Foto: Johan Olsson

Själva träningsformen i sig är relativt okänd i Halmstad menar Oskar som tror att det, i kombination med allmän svenskhet, gör att hans största utmaning är att få upp Halmstadbornas ögon för Freemovr.

– Jag tror inte folk vet att vi finns helt enkelt, och det är väldigt synd eftersom det är ett fantastiskt roligt sätt att ta sig an träning och rörelse. Dels så ligger vi lite undangömda här ute, och sen så finns det ju så mycket andra gym i staden så jag tror inte att folk tänker på det. Sen är det väl lite svenskt också att inte bara spontant kliva in kika runt.

Till skillnad från att lyfta skrot och använda på maskiner, som på vanliga gym, är Freemovr ute efter att få besökarna att lära sig använda sina egna kroppar och röra sig fritt – därav namnet.

– Endorfinkicken är helt otrolig. Vi har ju en hastag som är lite som vårt ledord, och det är ”#bethemoment”. Med det menas att man nästan går in i ett transliknande tillstånd och bara kör helt enkelt. Det blir som ett beroende.

  Foto: Johan Olsson

Trots en relativt låg snittålder på anläggningens stammisar menar Oskar att alla åldrar är välkomna.

– De flesta som kommer hit är väl mellan 12 och 20 år gamla skulle jag säga, men verkligen alla kan komma hit. Vissa som kommer hit är över 70 år gamla. Men självklart, de flesta här är lite yngre, och vi tycker det är bra att de kommer hit snarare än bara sitter framför datorn.

  Foto: Johan Olsson

Man vill dock inte bara främja en aktiv livsstil utan även en hälsosam kosthållning. Det gör man genom sitt eget café vilket Oskar fått ansvar för att utveckla, på samtliga Freemovranläggningar i landet.

– Vi tycker det är oerhört viktigt med bra kost och dryck. Ungdomarna kan ibland komma och fråga varför vi inte har cola eller något liknande, men då kan man bara förklara att det är bättre med en god fruktjuice till exempel.