Halmstadområdet formade Roy Hodgson

Därefter studsade han ut i Europa genom en sagolik karriär.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Roy Hodgson kom till Halmstad första gången i november 1975. På måndag är han åter tillbaka i staden, där han formades till den framgångsrika tränaren som han sedan skulle bli. Men vi tar det från början.

Han var 28 år när han kom till Örjans vall och Halmstad. Det var knappast någon av Halmstadborna som hade en aning om, vad det var för tränare som kommit till stan. I dag när han blickar tillbaka på den perioden, menar han att det är den "lyckligaste perioden i hans liv".

HBK korades till svenska mästare för första gången. Året var 1976 – samma år som Roy hade tagit över rodret i Bollklubben.

– Kanske frambringas den känslan av sentimentala skäl. Det är så mycket som har hänt sedan dess och jag har onekligen haft större uppdrag, men HBK var mitt allra första jobb som heltidstränare och tillsammans blev vi ett ”winning team”. Vi var underdogs, det inspirerade oss och vi blev som en enda stor entusiastisk fotbollsfamilj, alla spelare och ledare med anhöriga. Och dessutom lyckades vi vinna två SM-titlar. Förstaguldet var en bedrift utöver det vanliga, säger Roy Hodgson, till Halmstads Bollklubbs hemsida.

Familjen Hodgson innehållande Roy, hans hustru Sheila och deras son Christopher, flyttade in i en "fyra", på det nybyggda området – Vallås. Adressen var Kornhillsvägen 32 A. Grannar till familjen Hodgson, som HBK har pratat med, minns Roy som en trevlig man.

– Roy är en riktig gentleman och det hände ganska ofta att vi åt middagar tillsammans. Jag minns att han alltid var välklädd med perfekta pressveck på kostymen. Och han tog sig tid att snacka med alla, både ute på gården och i affären, vare sig Bollklubben vunnit eller förlorat, berättar Rolf Helin.

Roy Hodgson tillsammans med Lennart och Stefan Larsson, i Örjans valls innandömen 1980.

På den tiden var Roy inte den enda i HBK som var bosatt på Vallås. Lars-Erik ”Svängsta” Larsson, Sigge Johansson, Bertil Andersson, Alf Peterson och Peder Amberntsson, var andra.

– Det skojades om att vi bildade Sveriges bästa kvarterslag, säger Bertil Andersson.

1980 lämnade han och familjen, Vallås och Bollklubben. Sedan dess har tränarkarriären varit beundransvärd, inte minst efter att han verkat i storklubbar som Inter och Liverpool, samt varit förbundskapten för det engelska landslaget.

På måndag möts Halmstads BK och Crystal Palace i en träningsmatch. Då är Hodgson tillbaka på sin gamla hemmaplan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar