Laddar

Halmstadföretaget om responsen: ”Oerhört tacksamma”

Efter det tuffa beskedet – Halmstadföretaget får fantastisk respons.

delningar

Förra sommaren kom beskedet att Halmstads Sotningsväsende förlorade uppdraget i kommunen – till ett bolag från Jonsered. Ett uppdrag som det anrika Halmstadsföretaget har haft sedan 1956. Ledningen kallade till krismöte och Dick Hålldén, skorstensfejarmästare, berättar om den tunga perioden.

– När vi fick beskedet var allt i botten, det raserade. Det var jättejobbigt, men vi valde då att fråga våra kunder om de ändå kunde tänka sig att välja oss genom att söka dispans, och vi fick en enorm respons, säger han till 24Halmstad.se.

Beslutet kommunen tog har överklagats till förvaltningsrätten, men under tiden har de negativa tankarna vänt till något positivt – mycket tack vare kunderna i Halmstads kommun. Något som har märkts av i sociala medier också.

– Vi har fått jättebra respons, det är hundra procent uppslutning och det känns väldigt positivt. Det är lite kul faktiskt, säger Dick och fortsätter:

– Detta har blivit vår första stora kundundersökning någonsin. Nu får mina kollegor positiva signaler från tio till femton kunder varje dag, så mycket credd har de nog aldrig fått i deras yrkesliv. Det är jättepositivt.

Men det måste ändå finnas en viss oro inför framtiden? – Det är klart att det finns en oro. Vi vet inte vad som händer. Vi går bara och väntar på beskedet från förvaltningsrätten, och det har vi gjort en längre tid nu. Vi vill ha ett besked, oavsett vad beskedet är, så man kan gå vidare.

Halmstads Sotningsväsende förlorade uppdraget mot Jonseredsföretaget efter lottning, då man bedömdes uppfylla kvalitetskraven lika bra. Dick Hålldén menar att konkurrens är bra om man gör rätt.

– Men i detta fallet valde kommunen att inte ge oss poäng för att vi har organisationen på plats, att vi har gott rykte i kommunen, vi fick inga extrapoäng gentemot konkurrenterna för det vilket vi alla i företaget finner mycket märkligt.

Hur menar du? – Upphandlingsjuristerna förklarade för mig att om någon annan ska ha en chans att komma in i kommunen, så kan man inte ge oss poäng för vårt goda rykte, organisation, erfarenhet av kommunen och för våra sotare som känner kunderna personligen sedan över 30 år. Det är juristernas syn på rättvis konkurrens. För mig som vanlig sotare är det inte rättvis konkurrens om man räknar bort våra fördelar och det vi är bra på.

– Det har visat sig i många kommuner tidigare när man gjort samma misstag att den som kommer in fungerar mycket dåligt och försvinner igen när kontraktet går ut, tyvärr är då ofta den ursprungliga organisationen sönderslagen och tar tid att bygga upp igen.

– Men det är så här det ser ut idag och vill man ha det så då får det bli så, jag och våra medarbetare är i alla fall oerhört tacksamma för det stöd vi fått av fastighetsägarna och alla invånare i Halmstad därför tror vi på en bra framtid oavsett om beslutet står fast eller om begäran av överprövning går igenom, säger Dick Hålldén.