Laddar

Halmstadföretag är ID–kaparnas värsta mardröm

Företagets VD: "Potentialen är enorm"

delningar

Halmstadföretaget 365id AB kan bli ID–kaparnas värsta mardröm. Företaget har tagit fram en apparat och systen som avslöjar falska ID–handlingar. Något som kan bli revolutionerande i en tid då identitetskapningar bara blir ett större och större problem.

– Det har gått över förväntan, samtidigt så gör vi någonting här som är helt nytt i världen, och att sälja något som är helt nytt till Sveriges största företag är en utmaning, säger Johan Hagelin, som är VD på 365id till 24Halmstad.

– Nu känner vi att det verkligen har släppt. Nu har teleoperatörerna tjänsten, de flesta biluthyrare har vårt system, liksom fem banker. Varav en av dessa banker har tagit beslutet att sätta en apparat i varje kassa, så det blir väldigt intressant.

Tjänsten finns även vid paketutlämning,inom elektronikhandeln, maskinuthyrning och biluthyrning, liksom på hotell och en myndighet har också nappat på idén.

– Potentialen är enorm, säger Hagelin.

Under torsdagen kunde man även fira att man nu fått patent på sin affärsidé.

– Fram tills idag har vi stoppat 127 falska ID–handlingar, allt ifrån pass, körkort, nationella ID–kort. Det har gått snabbt på slutet, för några veckor sedan var det 100, så vi har kunnat hjälpa våra kunder mycket de senaste veckorna.

Är maskinen 100 procent säker? Klarar den att knäcka alla falska handlingar? – So far so good, vi har scannat nästan en miljon ID–handlingar och då stoppat 127, och ingen kund har ännu hävdat att den skulle ha missat någonting.

 

Foto: Mattias Olsson.

Blir det en kamp mellan er och de som vill förfalska ID–handlingar framöver? – Det kommer det alltid att vara. De två senaste handlingarna vi stoppade var av extremt bra kvalitet.

Känns det som en seger varje gång ni lyckas stoppa någon från ett bedrägeri? – Det gör det ju. Vår vision är ett säkrare samhälle. Varje gång vi stoppar någon så känner vi att vi lyckats. Samtliga våra kunder upplever att deras verksamhet har blivit säkrare. Sedan har det även spridits bland bedragarna att man kanske ska gå vidare till ett annat ställe om man ser att vår apparat finns. Så vårt rykte har redan minskat ner problemen för våra kunder. Vi stoppar några i veckan nu, men i verkligheten är det många fler eftersom det också minskat antalet bedrägeriförsök hos våra kunder.

Hur fungerar själva apparaten? – Det görs en bedömning av handlingens äkthet, mer vill jag inte säga eftersom det en del av våran affärshemlighet.

Kan man säga att ni är ID–kaparnas värsta mardröm? – Ja, det kan man. Jag tror till och med att jag sagt precis så vid något tillfälle. Skulle detta finnas överallt där bedrägerierna slutförs så skulle vi ta bort mellan 60 000 – 80 000 bedrägerier per år. Ekonomiskt så skulle det även spara pengar. De officiella siffrorna för 2016 var att det var över 121 000 bedrägerier, med en samhällskostnad på 6,7 miljarder kronor, så det finns en enorm besparing att göra bara ekonomiskt. Sedan har vi det mänskliga värdet också med det extrema integritetsintrånget och det obehag som det är att få sin identitet kapad. Och det slipper man om vi stoppar dem, och vi är det enda företaget som kan stoppa det innan det har skett.

 

Johan Hagelin. Foto: Mattias Olsson.

Bedrägerierna fortsätter att öka. Det borde väl innebära att det ser ganska ljust ut i framtiden för 365id? – Ja, absolut. Alla rapporter i Europa pekar alla signaler på att det finns ett marknadsbehov för det här. Det som är vårt bidrag till det här är att vi har tagit ID–säkerhet och gjort det till en enkel variant, som är lätt att använda och inte kostar så mycket.

 

Företagets framfört på marknaden kan på sikt även gynna Halmstad.

– Vi tillför kvalificerade jobb till Halmstad, i dag har vi nio anställda som utför högkvalificerade jobb. Vi har anställt två personer direkt från Högskolan och där tror jag vi kommer att ha ett bra utbyte i framtiden där vi kan förse högskolan med examens jobb och olika utmaningar och de kan förse oss med duktiga medarbetare, säger Johan Hagelin.