Halmstadförening får nyanlända att hålla igång

Nu vill de få in ungdomarna i samhället.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Halmstad cricket club är inte bara en cricketklubb. Det är så mycket mer. Sedan två år tillbaka har föreningen välkomnat nyanlända. Flera av de nyanlända som kommer till klubben, har sitt ursprung i Afghanistan och Pakistan, menar klubbens ordförande, John Sjölin.

– När de kom hit, tog de kontakt med oss – och vi välkomnade dem hit. För dem är det naturligt att spela cricket, då det förekommer en hel del i deras länder, säger John Sjölin.

Hallands idrottsförbund har hjälpt klubben med diverse stöd, för att föreningen ska ha kunnat hantera de olika kulturerna som blivit tillskott i laget.

I dag har föreningen 30 deltagare, i åldrarna 14 till 20 år. Enligt John Sjölin förekommer det flest killar i laget, men det finns även en och annan tjej. Två av killarna i laget är aktuella för det svenska landslaget, men pappersarbete ställer till det för dem.

– Det rör sig om en 16- och en 18-åring. Den senare rankas som en av Sveriges bästa wicket keeper, och har tidigare representerat Afghanistan. Men han får inte resa utan för Sverige. 16-åringen väntar på uppehållstillstånd, vilket försvårar läget där också, säger klubbens ordförande.

Foto: Halmstad cricket club

Nu hoppas klubben på att fler ska engagera sig i sporten. Intresset för cricket i Sverige växer än mer, menar John Sjölin. Det ökande intresset, får klubben nu att hoppas på fler medlemmar.

– Vid skolstarten ska vi ge oss ut i skolor och på fritidsgårdar, för att locka hit folk. Vi har en idé om att prata med studenter på högskolan, om att kanske starta något studentlag. Möjligheterna är många, berättar John.

Han fortsätter:

– För oss är det viktigt att få hit svenskar, så att de nyanlända kan blanda sig med dem. På så vis får vi in de i samhället, vilket är ett mål för oss.

Tidigare har Sturegymnasiet drivit ett projekt med föreningen. Vid ett par tillfällen har klubben besökt skolans idrottslektioner, för att få fler elever att intressera sig för sporten. Redan nu har responsen "varit positiv" både från elever och lärare, menar John Sjölin.

John Sjölin menar att klubben andas "familjärt". Men trots allt positivt, som John menar, så finns det också nackdelar som klubben stött på.

– Under hela säsongsinledningen, cirka 7 matcher, har vi fått spela alla på bortaplan. Gräset är alldeles för torrt här, för att vi ska kunna spela matcher, förklarar John.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar