Laddar

Halmstadbon hemkommen efter äventyret: "Värsta resan någonsin"

Landslagets stora fanatiker är hemma igen – efter "mardrömsresan" i Ryssland.

delningar

Vi möter honom på Janne Anderssons hemmaplan – Alevallen, "bara" tre dagar efter hemkomsten från Ryssland. Jerker "Blixten" Wetterlöv, 60, är kanske en av "Blågults" mest hängivna supportrar. Halmstadbon som också har sin kärlek i IFK Göteborg, har varit på plats på sex världsmästerskap i fotboll. Det första – 1990 i Italien. "Ett rent helvete – sett till enbart resultaten", menar Jerker.

Sedan dess har VM varit något extra för herr Wetterlöv. Kanske det mest speciella minnet, har han ifrån Amerika 1994. Hallänningen reste då genom hela landet med tåg (!).

– Upplevelsen blir något annat när man reser med tåg. Du får se landet på ett helt annat sätt. Det är väldigt häftigt, säger Jerker Wetterlöv.

Den här gången blev avstånden ännu längre. Därför fick tåg varvas med flyg, under de cirka 1000 mil som Jerker, och hans särbo, Eva, tog sig igenom. Även om Jerker besökt landet tidigare, blev han där här gången positivt överraskad av just tågen.

– För det första var tågen alltid i tid – vi blev aldrig försenade. Dessutom fascinerades jag över hur långt de hade kommit i utvecklingen, sett till själva järnvägen. Kontaktledningarna och dess pelare, var i det modernaste laget. Det är annat än vad Sverige kan skryta med, säger Halmstadbon.

Jerker är en riktig fotbollsfanatiker. Här stående med ett gäng likasinnade. Foto: Privat

Lika lyrisk är inte Jerker över det svenska konsulatet i Sankt Petersburg. För att ta sig in eller ut ur Ryssland som turist, kräver landet att den resande innehar ett migrationskort. Ett sådant ges redan vid inresan, något som gick Jerker och Eva obemärkt förbi. Vid övernattningar på hotell ska detta kort visas upp, vilket inte skedde en enda gång för Halmstadparet. Först i Sankt Petersburg krävde hotellet deras kort, som de alltså saknade. Det blev därför snabba ryck till konsulatet.

– När vi väl kom fram, menade receptionisten att det skulle ta flera dagar, att ordna ett sådant. Men i själva verket var ministern (justitieminister Thomas Bodström) på besök. Då gick han före, vilket är helt ofattbart. Vi fick åka omkring mellan polisstationen och migrationsverket i sex timmar, för att till sist – få till rätta med allt. Men vi hade inte klarat det, om det inte vore för den ryska kvinnan och hennes mor, som hjälpte oss med pappersarbete och översättning. Det var rena helvetet, berättar den hängivna supportern.

Halmstadbon träffade på många nya ansikten under sitt äventyr. Foto: Privat

Utöver det svenska konsulatet klarades också flera ryska städer av. Sotji "bland de bättre" – Samara "bland de sämre", förklarar Jerker. Samara – en stad som likt kan översättas till det boende, som paret hyrde in sig i i Jekaterinburg.

– Vi bodde hos en äldre dam, och det var ingen höjdare. Sladdar hängde i taket, det var flugor överallt och tv:n visade bara "myrornas krig". Det var ett riktigt ghetto – en mardröm, säger Jerker.

Men hur bokar man in sig på ställen "bara så där"? Tänker ni. Jo, enligt Jerker går det till enligt följande:

– Vi bokade hotell och flyg för alla gruppspelsmatcher samt åttondelsfinalen, redan i januari. Ja, jag chansade med slutspelsmatchen, och jag hade riktig tur att vi tog oss dit. Men kvartsfinalen räknade vi inte in då. Det var snabba ryck med att hitta flyg och boende efter matchen mot Schweiz (åttondelsfinalen). Damens boende var det "bästa" vi kunde hitta i Jekaterinburg, förklarar fanatikern.

Vad kostar ett sådant här kalas, i runda slängar?

– (Suck..) Jag har inte hunnit räkna på det än. Men låt säga minst 50 000 kronor, säger han.

På frågan om de tusentals kronorna var värt resan, svarar Jerker "självklart", även om han säger att resan var "den värsta någonsin". Däremot "uppskattar han att få ha bildat sig en egen uppfattning, i hur Ryssland fungerar i dag", förklarar han, innan han sätter sig på sin blå Skeppshultcykel – för att bege sig hemåt.

Relaterade artiklar