Halmstad skärper reglerna i eldningsförbudet

Foto: Mostphotos

Så allvarligt är läget.

delningar

Strax innan klockan 14 på torsdagen meddelade Halmstads kommun, att reglerna kring eldningsförbudet skärps. Från och med i dag är det endast tillåtet att grilla på privat tomt, i kol-, gas- eller elgrill.

− Vi vill inte ha någon öppen eld ute i naturen. En liten gnista eller en fimp kan få katastrofala följder i det här läget, säger brandingenjör Frida Svensson, i ett pressmeddelande.

Läget är nämligen som så, att de värden som mäter hur torra de olika jordlagren i Halmstad är – visar ett värde som kan klassas som "extrema". Det skulle därför kunna bli väldigt förödande ifall en brand skulle uppstå. Kommunen menar också att det kan spridas långt under marken", och därför bli extra oförutsägbar och svårbekämpad.

Kommunen uppmanar därför allmänheten till att undvika grillning och rökning överhuvudtaget. Skulle man orsaka en brand, blir denne personligt ansvarig.

− Det är tillåtet att använda sin grill hemma och på våra campingplatser, som ju också är privata tomter. Men jag skulle råda alla som känner att de måste grilla att ha en hink vatten nära till hands, säger Frida Svensson.

Eldningsförbudet i Halmstad infördes den 23 maj.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar