Laddar

Halmstad kan fortfarande hoppas på polishögskola

Konkurrerar med Borås om polishögskolan.

delningar

Det står nu klart att Sverige kommer att ha en femte polishögskola i landet. Det är också klart att kampen om den högskolan står mellan Halmstad och Borås. Det skriver Hallandsposten.

Det var statsminister Stefan Löfven som i söndagens partiledardebatt klargjorde att det skulle bli en femte polishögskola och att valet av plats ska komma att stå mellan Halmstad och Borås.

– Jag hörde inte själv just den delen av debatten, men det var ett glädjande besked, säger Stephen Hwang, rektor för Högskolan i Halmstad till HP.

En stor fråga för Hwang att fundera på är när man eventuellt kan starta upp utbildningen.

– Det är just det svaret vi nu finslipar. Vi är väldigt positivt inställda, men vi vill också vara realistiska. Frågan är om vi ska svara höstterminen 2019 eller om vi mäktar med att dra igång redan efter årsskiftet.

Hwang vet i vilket fall vilka fördelar Halmstad har mot sin konkurrent.

– Jag har inte exakt koll på deras ansökan, men de har exempelvis inte det samarbete vi har med Försvarsmakten i Halmstad. Våra möjligheter att få tillgång till sådant som skjutbana eller avspärrade vägar där man kan träna att köra bil fort är på så sätt unika, säger Stephen Hwang.

Under sitt besök i Halmstad under tisdagen klargjorde justitieminister Morgan Johansson att ett besked i frågan ska komma i god tid före höstens val.

Relaterade artiklar