Hallänningar samlas för klimatets skull: "Väldigt viktigt"

Global Strike For Future anordnades i flera halländska städer.

delningar

Severina Kettunen och Elisabeth Hagberg, två av initiativtagarna till manifestationen i Varberg.

Det är Greta Thunbergs manifestation "Global Strike For Future" som nått flera av de halländska städerna under fredagen. Under dagen hölls manifestationer i Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka och Varberg. Utanför kommunhuset i Varberg samlades ett femtiotal personer i olika åldrar för en gemensam klimatstrejk under fredagsförmiddagen.

- Vi gör det här för att väcka privatpersoner och politiker. För att politiker ska prata klarspråk om hur situationen är och vilken klimatkris vi har, för att människor ska kunna agera och för att människor ska kunna göra någonting. För vet man inte så mycket så kan man inte göra någonting. Gör vi ingenting så kommer vi att om kanske bara 30 år ha jättestora översvämningar, torka i vissa länder, tropiska orkaner och här kommer det vara havshöjningar. Det kommer vara ungefär en miljard klimatflyktingar, så vi kommer ha en katastrofal situation. Så vi måste göra någonting nu, säger Elisabeth Hagberg, en av initiativtagarna till manifestationen.

Global Strike For Future är en manifestation som spridit sig världen över. Totalt genomförs klimatstrejken i över 1300 städer i 98 länder under fredagen den 15 mars. I Varberg är det Elisabeth Hagberg, Inga-Karin Ericsson, Severina Kettunen, Ulrika Tennberg och Nils Tennberg som tagit initiativet till strejken. Klimatmanifestationerna kommer fortsätta i Varberg, men om det blir en gång i månaden eller en gång i veckan ska de besluta på söndag.

- Förhoppningen är att politiker ska tala klarspråk och påverka både organisationer, privatpersoner, företag och allting. Och alltid ska klimatet vara först. I alla politiska beslut ska klimatet stå först på dagordningen, även i våran kommun, säger Elisabeth Hagberg.

Matilda Persson, 16 år, och Elsa Toerien, 15 år, går på Håstensskolan och missar en mattelektion för att medverka i klimatstrejken. De berättar att deras skolstrejk fått lite olika reaktioner, men att de har någon lärare på skolan som stöttar beslutet.

- Vi är här för att stötta Greta och visa att vi finns i Varberg också. Göra en förändring som är den lilla del som vi kan bidra med i alla fall, säger Elsa.

Varför tycker ni det är viktigt med klimatfrågor?

- För att det är ett problem som vi inte kan skjuta upp. Det är nu eller aldrig, säger Matilda.

Jasper Van Eden är 15 år och skolstrejkar tillsammans med några klasskompisar från Trönningeskolan. De missar lektioner i svenska och SO.

- Mina lärare tyckte det var bra att jag gjorde det här. Jag frågade om det gick bra och de tyckte det var bra. Nästa vecka ska vi börja med ett område om hållbar utveckling, så det passade jättebra för denna dagen, säger Jasper.

Varför väljer du att vara här idag?

- Jag tycker klimatet är väldigt viktigt. Det påverkar oss mest och vi påverkar klimatet mest. Om vi behandlar klimatet fel kommer vi att sotas för det, om man säger så.

Vad är förhoppningen med att medverka idag?

- Jag hoppas att fler inser att det är viktigt. Jag tycker det är få som insett att klimatet kanske är den största frågan över allt annat, som borde tas hand om först. Sedan finns det finns andra viktiga grejer också, men klimatet är allra viktigaste.

Det var dessutom flera elever från Påskbergsskolan och Hagaskolan medverkade under klimatstrejken. De missar lektioner som NO, Svenska och idrott under fredagen.

- Våra lärare är inte direkt emot det men de ger oss ogiltig frånvaro, berättar Rebecca Isaksson, 14 år från Hagaskolan.

Varför väljer ni att vara här idag?

- För att politikerna ska agera och varje röst räknas. Det är därför vi är här, säger Lilly Borgman, 14 år från Påskbergsskolan.

Varför tycker ni att det är viktigt att vara här idag?

- Det är dels för att stå upp för klimatfrågorna och representera det vi kan, säger Rebecca. Hon får medhåll från Lilly:

- Det är ju vi som är framtiden. Det som händer nu kommer drabbar alla i framtiden, så det är viktigt att vi agerar nu och inte senare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.