Laddar

Hallandspolitiker vanvårdade djur – levde i misär

Politikern: "Vet att jag har felat"

delningar

En politiker Halland får allvarlig kritik för sin djurhållning. Under torsdagen meddelade mannen att han nu lämnar politiken, det rapporterar SVT Nyheter Halland.

En förtroendevald politiker tillhörande centerpartiet i södra Halland får alltså allvarlig kritik från länsstyrelsen för sin djurhållning. Besöket hos mannen gjordes strax innan jul. Då möttes veterinärerna av sjuka djur som stod i högar av gödsel under ett rasat innertak. Flera av kalvarna fick avlivas direkt. Dagarna efter inspektionen lät politikern hela djurbesättningen gå till slakt.

Enligt länsveterinär Madeleine Beckman kommer mannen att åtalsanmälans och man kommer också att utreda ett eventuellt djurförbud för honom. I stallet där djuren vistades var det upp emot 80 centimeter gödsel på golvet. I stallarna fanns också utstickande spikar och ett innertak som lossnat som djuren kunde skada sig på.

Mannen håller själv med om att det inte var optimala förutsättningar.

– Jag har felat. Förklaringen till det får jag ta om det blir polisförhör. Men det var inte tillräckligt utgödslat innan jag stallade in djuren i höstas. Det hann jag inte, säger mannen.

Redan våren 2015 påpekades brister i mannens djurhållning då en veterinär slog larm om missförhållanden. Mannen ska då ha uppgett att han skulle sälja av djuren.

På torsdagen gav han beskedet att han lämnar politiken.

– Jag vet att jag har felat, säger mannen till SVT.

– När vi såg bilderna så stod det helt klart att det här går inte längre och att han måste gå, säger gruppledaren för centerpartiet på orten till SVT.

Relaterade artiklar