Hallands sjukhus anmäler händelser enligt lex Maria

Hallands sjukhus Foto: Mostphotos - Foto: Mostphotos

Hallands sjukhus lex Maria-anmäler två händelser till Inspektionen för vård och omsorg. Händelserna gäller patienter som fått cancer i urinvägarna.

delningar

Hallands sjukhus anmäler två händelser till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria. Det skriver Region Halland i ett pressutskick. Händelserna gäller två patienter, som båda fått cancer i urinvägarna.

Analyserna av händelserna innehåller bland annat utlåtande från urolog med specialkunskap kring aktuell tumörtyp. Händelserna lex Maria-anmäls eftersom analysen ifrågasätter valet av åtgärder under utredningarna och pekar på att dessa tog för lång tid.

Med hänsyn till patientsekretessen kommenteras inte patienternas ålder eller kön.

FAKTA

Fakta om patientsäkerhet

Patientsäkerhet handlar ytterst om skydd mot vårdskada. Med vårdskada menas kroppslig eller psykisk skada eller lidande som en patient drabbas av i kontakten med hälso- och sjukvården. Vårdskador kan ha olika allvarlighetsgrad, allt från att patienten avlider av skadan eller får bestående men till att patienten blir helt bra.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659);

•Ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren. 

•Har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.

•Ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO (lex Maria).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar