Hagarnas mejeri fokuserar på lokalproducerat

Linda Pilcher, Hagarnas mejeri - Foto: Jonas Skytt

"Då får man just den smaken som är på den platsen".

delningar

Linda Pilcher driver Hagarnas mejeri i Holm, som hon startade sommaren 2016 efter att ha fått klartecken från Livsmedelsverket. Hon är uppvuxen i Asige, utanför Slöinge, i en familj som fokuserade på självhushåll.

– Jag är uppväxt med det här självhushåll, ekologisk mat, det höll mina föräldrar på med väldigt tidigt.

Innan Linda startade mejeriet studerade hon till civilingenjör med fokus på processkemi på Lunds Tekniska Högskola. Senare arbetade hon på lite företag runt omkring. Mest med kvalitetsarbete, stabila processer och förbättringsarbete. Bland annat på Arla, där hon lärde sig mer om ost och blev allt mer nyfiken på det småskaliga hantverket.

– Jag jobbade ju på Arla som produkttekniker, sen blev jag nyfiken på det här med småskaligt hantverk. Sen har jag jobbat på andra ställen efter det. Lantmännen och SIA Glass bland annat.

När Linda hade lärt sig mycket om just ost, så tyckte hon det var kul att gå lite kurser på gårdsmejerier, även Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk), för att lära sig hantverksmässig ystning.

Hur kommer det sig att du startade företaget?

– Jag gillar det här lokala, livet på landet och att ha produktion av mat, säger Linda och fortsätter:

– Sen det här att ha svensk ost... Vi köper otroligt mycket utländsk ost i Sverige. Jag vågar inte säga någon exakt siffra, men det är långt över hälften. Vi har väldigt bra resurser till att producera ost i Sverige och långa traditioner.

– Ost är motorn i landsbygden på något vis. För det tar ju tio liter mjölk för att skapa ett kilo ost.

– De största mejerierna idag, i Sverige, producerar ju ost, ost tar ju väldigt stora mjölkvolymer, det driver ju de svenska mjölkgårdarna. Så köper man svensk ost så kan man ha svensk mjölkproduktion, och har man svensk mjölkproduktion så kan man ha många arbetstillfällen på landsbygden.

Vad är det som gör din ost unik?

– Det är hantverket och att jag försöker göra ostar av hög kvalitet, att man gör ostar som man kanske inte gör på de stora mejerierna. Osten är halländsk, med mjölk hämtad från Skogsgård, kravmjölk från en lokal plats, för då får man just den smaken som är på den platsen, berättar Linda.

Hur många olika typer av ostar tillverkar du?

– Ett tiotal sorter, allt från färsk mozzarella och hallandoumi till långlagrade hårdostar. Även vit och grön mögelost.

Var får man tag i dina produkter?

– Jag säljer mycket på marknader och även på Reko Ring i Halmstad på Facebook. Det är tyvärr många som inte känner till det.

Under Smaka på Halmstad har du chansen att träffa Linda från Hagarnas mejeri.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar