Laddar

Gudrun Schyman: ”Troligaste scenariot framöver”

Partiledaren gästade Halmstad under onsdagen.

delningar

Under onsdagen gästades Halmstad av en av partiledarna för Feministiskt initiativ, nämligen Gudrun Schyman. Schyman var på plats i Halmstad för att hålla i föreläsningen ”Feministisk folkbildning med Gudrun Schyman” på stadsbiblioteket. 24Halmstad var på plats och träffade partiledaren precis innan hon skulle hålla sin föreläsning.

Hur ser din relation till Halmstad ut? – Jag har varit här flera gånger och haft möten av olika slag genom åren. Någon personlig relation har jag inte. Men oavsett i vilket syfte jag är här så försöker jag alltid att besöka biblioteket. Jag tycker det är trevligt. Det ligger otroligt fint, och är väldigt rofyllt, så det är ett bra ställe.

Inför det kommande valet så är det en optimistisk partiledare som 24Halmstad träffar.

– Jag är väldigt hoppfull måste jag säga. Vi har ett bättre utgångsläge än vad vi hade inför förra valet. Vi har fler medlemmar och vi har mycket fler aktiva grupper som kommer att ställa upp i regionalval och kommunval, och vi kommer at få valsedlar utdelade i alla vallokaler, så det är ett bra läge, säger Gudrun Schyman.

Metoo kampanjen, och snacket kring den. Kan den gynna er i FI? – På sikt så tror jag att det gör det. Det omedelbara är ju inte att man kopplar ihop det med partipolitik, eftersom det så effektivt har hållits utanför av politiken som har kallat det för sidofrågor, särintressen och kvinnofrågor. Men nu tror jag att det har blivit tydligare för många fler att detta inte handlar om enskilda kvinnor som råkar enskilt illa ut, utan det handlar om ett stort strukturellt problem vi har i samhället, och det kräver strukturella åtgärder, och då handlar det om politik.

Viktigaste frågan inför det kommande valet? – Jag tycker inte att det finns någon enskild fråga utan det viktigaste är att se hur de hänger ihop, de olika frågorna.

– Men vi går ju till val på olika sakområden, och där har vi ett som handlar om liv och arbetsliv, där vi tar upp det faktum att arbetslivet fortfarande ser ut som om vi vore en man, fast vi är ungefär lika många män som kvinnor, där krävs en rad olika förändringar. Till exempel är ju löneskillnaderna katastrofala och visar sig också i pensionen.

Läget för FI i Halmstad är Schyman nöjd med.

– Jag tror att det ser bra ut, jag vet ju att det blir en lista nu i kommunvalet, vilket är första gången här. Det är nu det finns personer lokalt som vill kampanja för Feministiskt initiativ och det klart att det behövs feminister i fullmäktige i Halmstad, säger Schyman.

Vilka partier i Riksdagen ser ni som lämpligast att samarbeta med? – Ser man till våra frågor så ser vi ju att de samarbetspartners som finns är ju Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det finns också inom delar av Socialdemokratin som idag har väldigt svårt att göra sin röst hörd inom sitt parti. Det kan också finnas några socialliberaler som också har en svår tid inom sitt eget parti. Men det troligaste scenariot framöver är väl att det blir någon form utav mittenregering. Kanske med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, och kanske också Miljöpartiet, vad vet jag. Men blir det så blir vänstern väldigt isolerad på sin kant och får inget att säga till om, så därför behövs det mer av opposition som är systemkritisk in i riksdagen.

Föreläsningen i Halmstad har ett tydligt tema.

– Nästan alla vill ju ha jämställdhet, trots det så har vi inte det. Så det jag kommer att prata om är: Hur går det till när vi skapar ett samhälle som är som de flesta inte vill, säger Gudrun Schyman.