I samarbete med annonsör

Glasögon, linser eller ögonlaserbehandling - vad är rätt för dig?

Bara i Sverige beräknas det att omkring 7 av 10 personer har synfel som kräver korrigering. En stor anledning till att andelen är så hög är på grund av hur mycket vanligare det blir med synfel desto äldre vi blir.

delningar

I åldern 16–24 är det omkring 25 % av män och 38 % av kvinnor som använder glasögon eller linser för att korrigera ett synfel av något slag. Jämför sedan detta med åldern 45–54 där det stigit till cirka 75 % av män och 87 % av kvinnor.

Det betyder dock inte att majoriteten i högre ålder behöver glasögon hela tiden. Åldersynthet, eller presbyopi som är den medicinska termen, är något som resulterar i att vi kan behöva börja använda läsglasögon. Det är normalt sett något som börjar kring 40–45 års åldern då ögonens linser tappar elasticitet.

Glasögon är nog det vanligaste valet än idag och kommer med flera fördelar. De kan göras progressiva och lätt låta personer se bra på olika avstånd. Det går att köpa färgat glasögonglas och kan därmed fungera som vanliga solglasögon.

De är också väldigt enkelt och snabbt att ta av eller på sig glasögonen vid behov. Men sedan kräver de en hel del rengöring och kan snabbt imma igen vid plötsliga temperaturförändringar. Glasögon kan också vara ganska klumpiga i vissa situationer.

Linsernas största fördel är just att de inte är påträngande då de sitter som en extra lins direkt ovanpå ögat. Synen är även skarp åt sidorna och ingen båge eller kant sitter på något sätt i vägen. Linser immar heller inte igen vilket kan vara en stor fördel i vissa yrken eller under en rad olika aktiviteter.

Många behöver dock tid att vänja sig vid att sätta in, ta ut och bära linserna. Att lämna sina linser inne för länge kan också orsaka irritationer. Linser kräver också mer underhåll än glasögon då de måste hållas rena för att inte riskera att orsaka infektioner i ögat.

Ögonlaserbehandling löser många av dessa problem då syftet är att korrigera felet i själva ögat och inte kompensera för det – något som både glasögon och linser gör. Alla fel kan dock inte korrigeras och det är viktigt att man tar kontakt med en klinik som Lirema för att ta reda på om man är en bra kandidat för operationen eller inte.

Glasögon och linser har traditionellt sett varit de vanligaste metoderna för att korrigera synfel bland både unga och gamla. På senare tid har det dock blivit allt mer vanligt att använda sig av ögonlaserbehandling för att korrigera problem mer långsiktigt samtidigt som det blivit mindre riskfyllt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.