Laddar

Glädjande besked för kommunens ekonomi

Så mycket gick Halmstads kommun plus under 2017.

delningar

I veckan redovisade Halmstads kommun sitt ekonomiska resultat för 2017. Och det var positiva siffror som kunde visas upp. Kommunen gjorde ett positivt ekonomiskt resultat på 227 miljoner kronor för 2017 (146 miljoner kronor efter balanskravjusteringar).

Dessa siffror får anses som positiva då en ekonomisk prognos i början av 2017 visade på ett ekonomiskt underskott för kommunen på cirka minus 46 miljoner kronor. Men istället blev det alltså plussiffror när året sammanfattades.

Anledningen till att det blev positiva siffror beror bland annat på åtgärder inom de kommunala verksamheterna men också intäkter från försäljning av kommunala fastigheter, statsbidrag som inkommit sent under året, samt en oväntat stor byggbonus.

Om ekonomin var positiv, så var siffrorna inte lika bra när det kommer till måluppfyllelse.

Halmstads kommun arbetar mot konkretiserade mål, satta av kommunfullmäktige i planeringsdirektiv med budget. Under 2017 fanns 9 mål. Av dessa var det endast 4 stycken som uppnåddes – en måluppfyllelse på 44 procent. Förra året låg den siffran på 50 procent

”Samtidigt visar årsredovisning att de verksamhetsmål som satts upp av nämnder och styrelser har en måluppfyllelse på 71 procent. Detta indikerar att kommunens olika kärnverksamheter fungerar på ett effektivt sätt med resultat som ligger över eller i nivå med resten av landet” skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar