Laddar

”Gillar stå ute när det är två grader och köra med grabbarna”

Efter uppflyttningen – Så bygger man framåt:

delningar

För fem veckor sedan tog BK Astrio hem segern i division 4, och tog klivet upp i division 3. Det var lagets första serieseger sedan 1989.

24Halmstad ringde upp BK Astrios tränare och sportchef Mats Altemyr, för att ta reda på varför laget lyckades, och framförallt vad de har för förhoppningar nu när de kommit upp en division.

Varför lyckades ni gå upp i år? – Ja, det är en bra fråga, med tanke på hur sällan det har skett. Anledningen tror jag är att det sker ett långsiktigt arbete i föreningen. Vi har en stor och omfattande ungdomsverksamhet. Tidigare så har det väl varit så att de lite bättre spelarna har lämnat laget, men nu jobbar vi på ett lite annat sätt och försöker behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Vi vill skapa en attraktiv, instruktiv och lärande miljö, för att öka möjligheterna att spelarna stannar längre. Och ja, nu känner vi att spelarna vill stanna längre.

Detta långsiktiga arbete har pågått längre än Altemyr själv varit i klubben.

– Jag har varit här i två år, och den här strategin fanns innan min tid. Så det är flera års arbete som har gett resultat. Sedan har nog klubben medvetet anställt folk som kan föra den strategin vidare. När vi säkrade avancemanget var 10 av våra 11 startspelare egna produkter, och det gäller inte bara i A–laget. Vårt utvecklingslag har gått från division 7 till division 5 på två år och där var också 10 av 11 som startade när segern säkrades från de egna leden, säger Mats Altemyr.

Under tisdagen körde BK Astrio sitt första träningspass efter att ha säkrat seriesegern.

– Det var förbaskat roligt. Vi har inte träffats på fem veckor sedan vi säkrade segern, så både vi ledare och spelare kände att det var kul att dra igång igen. Så det var första träningen inför division 3 nu kan man säga.

Vad är målsättningen inför nästa år? – Vi har en långsiktig målsättning om att skapa en plattform på division 3 nivå. Vi hoppas att det ska gå snabbt för oss att hålla den här nivån, men det får ta den tid det tar. I vår långsiktiga målsättning så ska vi vara i division 3 eller högre upp, och då måste vi få det att fungera såväl organisatoriskt som på planen. Men jag hoppas att vi redan nu är redo för kostymen som krävs på den här nivån, både som förening i stort och med A–laget. Däremot har vi inte sagt något om någon placering vi siktar på nästa år. Men det ska synas en tydlighet i det vi gör, och en långsiktighet.

Nu när det gått så bra för er, jagas era spelare av andra klubbar? – Intresset ökar såklart när det går bra, och folk håller koll. Några spelare har fått förfrågningar, men just nu stannar merparten av spelarna och vill följa med laget ytterligare steg.

Planerar ni att värva spelare? – Intressant fråga. Tanken är att ta in våra egna spelare. Har man till exempel två etablerade mittbackar så vill vi ju ha en ung backup under förutsättning att spelaren tagit steg mot den här nivån, men det är klart, upptäcker vi att det saknas spelare på någon position får vi givetvis kolla på annat. Vi har några spelare som kommer att provträna med oss kommande veckor.

Nu när ni tar klivit upp, innebär det att ni kommer att träna mer? – Inte så mycket mer, möjligen något enstaka pass, men vi ska försöka ha lite högre intensitet och effektivitet, men sett till antalet pass, nej. Vi kommer att ligga  kvar på tre pass i veckan plus match.

Mats Altemyr själv har själv en minst sagt avgörande roll för klubbens närmsta framtid då han är både tränare och sportchef.

– Det är spännande uppdrag och är urkul. Tiden kan bli ett problem så det skulle kunna bli en omorganisation till nästa år.

Vilken av rollerna är roligast? – Den är svår. Så länge spelarna tycker att jag tillför något och så länge jag själv känner att jag utvecklas så är jag gärna tränare. Skulle det inte vara så, så kan det istället bli som sportchef. Men tränarlivet är oerhört kul, gillar att stå ute när det är två grader och köra med grabbarna, så jag hoppas att jag är med ett litet tag till.

Med de dubbla rollerna, hur mycket tid lägger du på klubben? – Vågar inte svara på det, sedan beror det ju på vilken del på året, men med träning, planering och matcher så kanske det ligger på mellan 15–25 timmar i veckan, och då har jag ett heltidsjobb utöver det, samt att jag är instruktör för Hallands FF och SvFF också.

Kan det bli för mycket fotboll? – Nej, det kan det inte. Jag var idrottslärare innan så detta är mitt liv. Ett livslångt intresse. Jag hade aldrig hållit på så länge om det inte vore så vansinnigt roligt, säger Mats Altemyr.

Relaterade artiklar