Framtidens tänder kan avgöras i Halmstad

Bengt-Göran Rosén. Foto: Högskolan i Halmstad/Pressbild

Professorn har forskat fram en ny teknik som ska gynna tandvården.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Styrd bentillväxt är knappast något nytt fenomen. Tillvägagångssättet har funnits länge inom tandvården, där ingreppet fungerar genom benersättningsmaterial som kroppen sedan har integrerat med. På så vis har läkarna kunnat bygga upp ett nytt ben.

– Ibland kan en patient som har behov av ett tandimplantat sakna ben att fästa implantatet i. Det kan bero på en sjukdom eller någon form av trauma. Då behöver tandläkaren bygga upp benet på nytt, och det är det som kallas för styrd bentillväxt, förklarar Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad, i ett pressmeddelande.

Men Bengt-Göran Rosén menar nu att det finns enklare metoder att använda sig av. Bengt-Görans forskning tyder på att läkarna i stället för benersättningsmaterial, kan transplantera en benbit, vilken också den så småningom integreras av kroppen. Professorn tar nu fram metoden tillsammans med speciallisttandläkarna på Hallands sjukhus i Halmstad.

– Vi använder oss av ett polymert membran som tillverkas med digital teknik och 3D-printning. Genom en tomografiscanning får vi tillgång till CAD-data och 3D-data som gör det möjligt att anpassa membranets utformning och storlek efter hur det färdiga benet ska se ut. Membranet placeras sedan över den del där det saknas ben. Det stimulerar bentillväxt, och på det sättet kan patienten få exakt så mycket ben som behövs för att förankra en skruv med ett dentalimplantat på, berättar Bengt-Göran Rosén.

Professorn ser nu en stor potential i att den nya tekniken sprids vidare. Han menar att möjligheterna är stora eftersom "membranet tillverkas i digital teknik i moderna maskiner", "tillverkningen är lätt att hantera" och att styrd bentillväxt är en "ganska komplicerad och tidskrävande process". Det skulle därför bli "mycket smidigare" och "mindre kostsamt" för tandläkarna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar