Laddar

Fräck stöld – tankade för kommunens pengar

Under veckan tog kommunen emot ett meddelande om ett spärrat bankkort.

delningar

De flesta har någon gång tappat något. Nycklar, pengar eller liknande. Den 6 mars tog Halmstads kommun emot ett meddelande från företaget Circle K. Ett av kommuntransports fordonskort för tankning hade blivit spärrat på grund av ”onormala inköp”.

– Vi hörde av oss till Circle K och bad dem förklara vad som hade hänt. Det vi fick reda på var att någon har tankat till den limit som vi satt på kortet, säger Michael Elofsson, verksamhetschef på kommuntransport vid Halmstads kommun.

Det skulle visa sig att en kommunanställd hade förlorat sitt kort. Något som ska ha hittats av en obehörig person som sedan använt det och tankat för cirka 15 000 kronor, vilket är kortets begränsning. Den anställde ska ha anmält kortet försvunnet den 5 mars.

– Alla kommunens bilar är utrustade med fordonskort. Alla förare har dessutom ett personligt kort med PIN-kod. För att tanka ett fordon ska dessa kort användas tillsammans med PIN-koden som bara föraren kan, säger Michael Elofsson.

På något vis ska den obehöriga tankaren ha kommit över PIN-koden till korten. Hur detta har gått till kan man ännu bara spekulera i.

Till följd av händelsen har kommunen gjort en polisanmälan. Nu återstår ett arbete för att ta reda på vad som har hänt och hur.