Försvarets taktik: Mönstrande 18-åringar ska få råd – på Snapchat

Foto: Rekryteringsmyndigheten

Myndigheten satsar nytt när hundratals hallänningar kallas till mönstring.

delningar

I skrivande stund sitter 90 000 18-åringar och väntar på ett brev från Rekryteringsmyndigheten. Under veckan får ungdomarna beskedet ifall de kallas till mönstring eller ej. Vilka det är ännu inte känt. Klart är i alla fall att 392 ungdomar från Hallands län kommer att bli kallade.

2017 återinfördes värnplikten i Sverige. Då kallades 6 000 ungdomar till mönstring. I år dubblas den siffran, då 13 000 kommer att kallas av rekryteringsmyndigheten.

Samtidigt som ungdomarna går i väntan på beskedet, kan det bli en stressig situation hos varje individ. Därför har nu rekryteringsmyndigheten funnit en lösning för att ungdomarna på ett smidigt sätt som möjligt ska kunna få sina frågor besvarade. Därför går rekryteringsmyndigheten i bräschen och satsar på mönstringskontor via Snapchat. Det genom en AR-lins som ger användaren en verklighetstrogen miljö.

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Ungdomarna kommer genom rekryteringsmyndighetens nya verktyg få en inblick i hur mönstringen kommer att gå till och kommer också att visa delar av vad mönstringen innebär. Myndigheten hoppas att den här typen av satsning ska avdramatisera eventuella rädslor som ungdomarna kan tänkas ställas inför.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar