Laddar

Förslaget: Stoppa telefonbluffarna

– Att äldre personer och andra som är särskilt utsatta råkar illa ut vid telefonförsäljning är inte acceptabelt, säger biträdande justitieministern Heléne Fritzon.

delningar

Bluffar inom telefonförsäljning har sedan länge varit ett problem. Det kan bland annat röra sig om att konsumenter luras att ingå avtal eller luras att tacka ja till avtal utan att veta vad de innebär.

Nu vill regeringen få stopp på de oseriösa telefonförsäljarna genom att skärpa lagen. De vill införa ett krav på skriftligt avtal vid telefonförsäljning. Förslaget innebär att det inte längre ska vara vara möjligt att ingå ett avtal muntligen, utan konsumenten måste även tacka ja till ett avtal via sms, post eller mejl.

– Att äldre personer och andra som är särskilt utsatta råkar illa ut vid telefonförsäljning är inte acceptabelt. Genom förslaget stärker vi nu konsumenters förutsättningar att fatta genomtänkta beslut när de blir uppringda av försäljare på telefon, säger biträdande justitieministern Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2018.

Relaterade artiklar