Förslaget: Då ska du inte kunna tanka bensin eller diesel längre

Per Bolund (MP) talar i Almedalen. Foto: Region Gotland/Louise Florin.

Miljöpartiets Per Bolund berättade i sitt tal under Almedalsveckan att han vill se en 100-procentig omvandling av bensin- och dieselbilar i Sverige.

delningar

Redan i januari flaggade regeringen för att man vill ha ett förbud mot att sälja nya bensin- och dieselbilar från och med år 2030.

Nu går Miljöpartiet återigen ut med att man vill se en omvandling från fossila bränslen, genom att bensinmackar endast ska erbjuda förnybara bränslen.

– Miljöpartiet vill att bränslebytet ska skärpas till 100 procent för diesel och maximalt möjligt för bensin redan om 10 år, sade bostadsminister Per Bolund (MP) under sitt tal i Almedalen under söndagen.

Miljöpartiet vill samtidigt att personer som äger bensinbilar ska få få ett stöd att konvertera bilarna så att de kan köras på förnybar bensin - vilket han menar kommer ge fler jobb i landet.

– Vi vill ge ett stöd till de som vill konvertera sina bensinbilar till att kunna gå på förnybar bensin. Vi vill fortsätta bygga ut laddstolpar för elbilar i hela landet. Vi vet alla att om tio år kommer de allra flesta bilar som säljs att gå på el. Det är bra eftersom vi då lättare kan se till att de som fortfarande körs på bensin och diesel då kan göra det på förnybart istället för fossilt, sade Per Bolund och fortsatte:

– Vi har nu ett gyllene tillfälle att lägga i högsta växeln och trycka på gaspedalen för att företagen ska våga investera i svensk glesbygd och hållbara jobb långt utanför Stockholms tullar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar