Förslaget: Då kan ditt körkort slopas som id

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Matilda Larsson/Transportstyrelsen.

Ny utredning föreslår att identitetshandlingarna ändras – så kan ditt id se ut framöver.

28 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det finns i dag många handlingar, hela 13 varianter, som accepteras som bevis för någons identitet.

Det försvårar kontrollen av handlingarnas äkthet och giltighet och medför att de kan missbrukas. Det menar regeringen som efter en utredning nu föreslår en ny lag och förordning för identitetshandlingar.

Enligt utredningen är dagens id-handlingar inte tillräckligt säkra. Därför föreslår man bland annat att körkort och andra alternativa handlingar ska slopas som id-handling. I stället ska polisen framöver utfärda de nya id-korten.

– Bedrägerier som begås med användning av falska eller stulna id-handlingar är ett växande problem. Med de här förslagen från utredningen tar staten kontrollen över svenska identitetshandlingar, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar.

Id-korten ska framöver ha ansiktsbild och fingeravtryck och kunna kopplas till en statlig e-legitimation. Barn under sex år och personer som av fysiska skäl är förhindrade att lämna fingeravtryck ska undantas från kravet på fingeravtryck.

Id-kortet ska kunna utfärdas med eller utan funktion som resehandling och ersätter både det nationella identitetskortet och identitetskortet för folkbokförda i Sverige, enligt utredningen.

Att id-kortet utfärdas med funktion som resehandling innebär att det, förutom att användas som identitetshandling, även kan användas som resehandling i stället för pass vid resor inom EU. 

Utredningen föreslår också att en statlig e-legitimation på högsta tillitsnivå får finnas på det statliga identitetskortet. E-legitimationen ska även kunna användas för att skapa en elektronisk underskrift. Den kan utfärdas till personer som har fyllt 13 år och som är svenska medborgare eller folkbokförda i landet.

Nästa steg är att utredningens förslag kommer att remissbehandlas.

Lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar