Laddar

Förläggande mot stugbyn på Östra stranden: ”Då måste vi agera”

Nu riskerar stugbyn vite.

delningar

Det var under onsdagen som byggnadsnämnden vid Halmstads kommun beslutade om ett föreläggande mot StugbynÖstra stranden, företaget som äger och hyr ut stugor och paviljonger. Enligt kommunen gick det tidsbegränsade bygglovet för stugbyn Strandparken ut för drygt ett år sedan och efter det har den överenskomna avvecklingsplaner inte följts.

– Det har varit tydligt redan från början att det handlar om ett tidsbegränsat bygglov. De står på övertid och då måste vi agera, säger Kjell Helgesson (C), ordförande i byggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

Bostäderna har haft ett tidsbegränsat bygglov i 15 år och har främst hyrts ut till studenter. Både arrendeavtalet och bygglovet gick ut i mars förra året och enligt lagen kan inte ett tidsbegränsat bygglov ges längre än 15 år. Men med hänsyn till boende och bristen på studentbostäder har byggnadsnämnden godkänt en avvecklingsplan på 1,5 år.

Planen har enligt kommunen inte följts och de 38 byggnaderna står kvar. Och det var därför som nämnden beslutade om ett föreläggande. Senast den 30 juni måste stugor och paviljonger vara borta – annars riskerar företaget vite.

–  Föreläggandet utfärdas eftersom både vi som tillståndsmyndighet och det berörda företaget måste följa lagen. Det är inte tillåtet att ha byggnader utan bygglov, säger Anna-Karin Malmkvist (S), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

En digitaliserad kommun – en tryggare framtid

Halmstads stadsnät fortsätter arbetet med att digitalisera kommunen. Med smarta, tekniska lösningar kan flera framtidsutmaningar lösas för både privatpersoner och hela samhället.