Företaget varnar: "Flera kör med vinterdäck på sommaren"

En sifoundersökning från Michelin backar påståendet.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I ett pressmeddelande skriver ABS Wheels att det fortfarande rullar runt vinterdäck på våra svenska vägar. Enligt företaget så ska även cirka 200 stycken av deras återförsäljare ha rapporterat om lagbrottet och höjt varningsflaggor.

- Vi har uppmärksammat ganska många fall på kort tid hos vår centrala fälganläggning och vill därför gå ut med ett litet varningsfinger, säger Andie Lahdo VD på företaget.

Även däckföretaget Michelin vittnar om antalet vinterdäck och har gjort en SIFO-undersökning. Den visar att nära 150 000 fordon i Sverige fortfarande åker runt med vinterdäck på sommaren.

- Inte undra på att däckbranschen vill införa regler, det finns ju ingen kontroll och regler som ger större påföljder. Det är positivt att däckbranschen går ut med information, de allra flesta lyssnar på dom menar Andie Lahdo.

ABS Wheels VD, Andie Lahdo håller ett dubbdäck som precis plockats av från en kundbil.

Michelin listar 5 heta däcktips för att undvika olyckor på vårt svenska vägnät:

1. Använd sommardäck sommaren och vinterdäck på vintern. 2. Anpassa körning och hastighet efter underlag, körförmåga och däckens skick. 3. Kontrollera och anpassa lufttrycket efter antal passagerare och last. 4. Sätt de bästa däcken bak (de med störst mönsterdjup).  5. Kontrollera däckens mönsterdjup, lagen kräver minst 1,6 mm mönsterdjup för sommardäcken och 3 mm för vinterdäcken.

FAKTA

Regler för däck i Sverige:

Perioden 1 december till 31 mars måste föraren säkra greppet vid vinterväglag i Sverige. Då ska vinterdäck användas. Från 1 oktober till 15 april får man ha dubbdäck på bilen. Dubbdäck är olagligt att använda övrig tid på året.

Källa: Michelin

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar