För varmt eller kallt hemma? Då kan du få ersättning

. - Foto: Mostphotos

Fryser du ständigt inomhus i din lägenhet? Extremväder kan göra att reglerna ändras i framtiden.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Sommarens värmebölja var för många efterlängtad, men värmen resulterade dock inte enbart i glädje för alla. I samband med att temperaturen steg och fläktarna sålde slut i hela landet ökade värmen även inomhus markant.

Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter mellan 20 till 23 grader.

Om du under en längre tid har över 26 grader inne i lägenheten så kan du ha rätt till åtgärder – och även rabatt på din hyra.

– Vad som är en godtagbar inomhustemperatur beror på vädret, kan man säga. När det råder en kortare värmebölja får man gilla läget men om lägenheten är särskilt utsatt kan det ju vara för varmt mycket längre än så, har Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg tidigare sagt till Hem & Hyra.

Överstiger temperaturen 23 grader bör åtgärder vidtas. Likaså om temperaturen sjunker under 20 grader. Möjligheterna för detta är dock begränsade och till exempel rekordvärmen lamslog många bostadsrättsföreningar och hyresvärdar runt om i landet, enligt SBC.

– Det som kan göras i dessa situationer är att vädra så mycket det går i första hand. Fastighetsägaren kan sätta in åtgärder centralt i huset. Det är är dock något som oftast kräver bygglov och är förknippat med större investeringar. Om man som lägenhetsinnehavare vill installera en fast AC-anläggning ska man prata med fastighetsägaren. Numera finns det istället portabla AC-aggregat som går utmärkt att använda i sin egen lägenhet, säger Nina Wahlberg, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC.

I sviterna av sommarens rekordvärme har SBC fått många frågor huruvida man som bostadsrättsägare har rätt till ersättning från sin förening eller inte.

Svaret är att det kan teoretiskt sett finnas rätt att få ersättning, men i dagsläget finns det inte något enskilt fall som lett till en hyres- eller avgiftsreduktion. Det kan däremot komma att ändras i framtiden då extremväder förväntas bli allt vanligare.

– Hyreslagen ger hyresgäster större rätt till hyresreduktion än vad bostadsrättslagen gör. Detta eftersom bostadsrättslagen kräver vårdslöshet från föreningens sida för att reduktion av avgiften ska utgå. Sommarens värme i sig kan inte utgöra sådan vårdslöshet. Man kan söka ledning i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men de gäller inte vid en extrem vädersituation, som sommarens värme får ses som, säger Stefan Lindberg, affärsområdeschef juridik på SBC.

Nu går vi däremot mot kallare tider. I samband med väderomväxling blir det lätt kallt i lägenheten innan centralvärmen går igång och det finns därför flera saker du bör tänka på om det är för kyligt hemma i din hyreslägenhet.

SBC:s guide för kalla lägenheter:

1. Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och se till att möbler och gardiner inte blockerar elementens värmetillförsel.

2. Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.

3. Om temperaturen är under 20 grader ska du kontakta styrelsen eller hyresvärden. För att slippa bo i en kall lägenhet under flera dagar är det viktigt att styrelsen informeras tidigt. Oftast resulterar det i att ärendet hanetaras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.

4. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar