Laddar

”Folk har skrivit att de börjat på grund av mig”

Hon startade läger bara för tjejer.

delningar

Som en av sju tjejer som blivit uttagen till Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, SveMos, elitsatsning, så är Felicia Loo minst sagt en tjej med en ljus framtid. Som 16-åring har hon redan kört SM, tävlat utomlands och är väldigt ung i förhållande till sitt motstånd. Nu vill hon dessutom inspirera fler tjejer att slå sig fram i en annars mansdominerad sport, Motocross. Därför startar hon nu sitt eget träningsläger, bara för tjejer.

– Det är klart att man känner sig lite speciell, för de tar ju in betydligt fler killar än tjejer, säger Felicia.

Med sin unga ålder är Felicia en inspirationskälla för andra motorintresserade, både tjejer och killar. Och därför startar hon nu sitt eget läger.

– Det har varit folk som skrivit att de ser upp till mig eller att de börjat med sporten på grund av mig, och det känns ju helt fantastiskt att höra.

Är det därför du startade lägret? – Ja precis, jag vill fortsätta att inspirera så att fler och fler tjejer fortsätter med Motocross. Sen får vi mycket hjälp från lokala sponsorer också.

Förra året var premiäråret och då var det 24 tjejer som spenderade en helg på läger hos Felicia. I år var förhoppningen att nå upp till den siffran igen, men det skulle visa sig bli ännu fler. I år är det hela 50 stycken anmälda. Och fler vill få plats.

– Pappa har fått mejl från folk som vill ställa upp sig på en reservlista. Dessutom är det rätt många killar som gnällt lite och sagt att de också vill ha ett läger. Så vi satte ihop ett till dem också.

Har ni inga planer på att utöka lägret då? — Nej, jag tror att om vi ska fortsätta växa så måste vi ha in fler tränare än de fyra vi är idag, inklusive mig själv. Sen kanske man skulle lägga lägret över fler dagar, men i den här formen får nog maxantalet för deltagare fortsätta ligga runt 50.

Intresset för sporten föddes när hon som åttaåring fick prova broderns hoj. Efter ett varv på banan kunde hon glatt deklarera att det här var något hon ville syssla med resten av livet.

– Sen så tänker jag aldrig heller på hur många jag har framför mig i ett lopp, utan hur många jag har bakom mig. Jag tror att jag i mitt första lopp hade tre stycken bakom mig, i nästa fem och så vidare.

  Foto: MXCarro

Framtidsdrömmen är att kunna leva på motocrossen, men det är lättare sagt än gjort.

– Jag skulle vilja kunna leva på det, men in så fall så måste jag nog flytta utomlands, till kanske USA eller Holland.

Än så länge är det dock skolan som gäller för Felicia, som går på Aspero Idrottsgymnasium. Trots att det inte erbjuds någon ren Motocrossträning så får hon fortfarande mycket hjälp.

– Jag får mycket hjälp med bland annat fys och rehab, för min fot. Sen kan det vara så att att jag ibland får gå lite tidigare, eller får ledigt ifall jag ska åka på någon tävling.