Flygplatsernas framtid hotas: "Regeringen, vakna"

Därför ser riksdagsledamoten Halmstads flygplats som extra viktig.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

De regionala flygplatsernas vara eller icke vara har länge stått på spel. Flygskatten är det största hotet, en skatt som regeringen menar är skonsam för miljön. I själva verket hotar den 28 regionala flygplatser runt om i landet, där flera av dem kan läggas ned eftersom flygbolagen kan slopa flera linjer på grund av för höga omkostnader.

Bland de 28 regionala flygplatserna som finns i Sverige, är Halmstad City Airport en av dem. På måndagen besökte Moderaternas försvarspolitiska talesperson och riksdagsledamot Beatrice Ask (M) flygplatsen. Hon ser Halmstad City Airport tillsammans med de övriga regionala flygplatserna som viktiga för framtiden. Inte minst i ett helhetsperspektiv vid eventuella angrepp av Sverige.

– Brandflygen och Försvarsmakten är i behov av de här flygplatserna. Därför hänger de regionala flygplatserna ihop. Men oftast får de leva sitt egna liv, då staten prioriterar de stora flygplatserna. Här måste man få in ett helhetstänk i infrastrukturen och se behovet av de här mindre flygplatserna, säger Beatrice Ask (M).

Riksdagsledamoten syftar i första hand på ekonomin som de stora flygplatserna drar nytta av. Flygplatser som staten finansierar. Det medför i sin tur att de regionala flygplatserna "sitter i knät på kommunerna", menar hon.

– De regionala flygplatserna brottas hela tiden med att få ner kostnaderna. Här måste regeringen finna nya villkor och regler för att i sin tur kunna utveckla den infrastruktur vi redan har. Vi har blivit för bra i Sverige på att fatta beslut och inte utveckla det vi redan har, berättar Beatrice Ask (M).

Försvarsmakten blir lidande vid eventuella flygplatsnedläggningar. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Samtidigt riktar Beatrice Ask (M) skarp kritik mot regeringen. Hon menar att regeringen inte kan vänta längre, utan måste värna om de regionala flygplatserna omedelbart.

– Hallå, regeringen? Vakna! Vi alla undrar åt vilken riktning de här flygplatserna ska. Men vi får inget svar. Regeringen menar att dokumenten över de regionala flygplatserna är hemlighetsstämplade. Det är tecken på ett svagt ledarskap, säger riksdagsledamoten.

Ett Halmstad utan en flygplats är "otänkbart" för Beatrice Asks (M). I dag representerar staden landets enda luftvärnsregemente, LV 6, vilket innebär att hela regementet skulle vara i fara ifall de regionala flygplatserna fortsätter att nedprioriteras eller rentav behöver läggas ned.

– Det skulle vara konstigt om Halmstad inte hade någon flygplats. Halmstad ligger mitt i "skottgluggen", så det finns skäl till varför Försvarsmakten finns här. Finns det ingen flygplats så kan de (Försvarsmakten) ju inte heller verka här. Det blir väldigt fel, avslutar Beatrice Ask (M).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar