Laddar

Flicka isolerades hela 16 gånger på ungdomshem

Har Lex-maria anmälts.

delningar

En utåtagerande flicka på ett ungdomshem i Västsverige isolerades hela 16 gånger – det framgår av en lex Maria-anmälan som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. 

Statens institutionsstyrelse (Sis) anser att flickan traumatiserats av vistelsen på hemmet – och enligt anmälan var det ”uppenbart orimligt” att hon nekats psykiatrisk tvångsvård på grund av sitt våldsamma beteende. 

Innan vårdades flickan inom barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) i Västsverige – men skrev ut på grund av våldsamheter mot både personal och inredning, samt att vårdgivaren inte kunde erbjuda omedelbar psykiatrisk tvångsvård. 

Därför kom hon istället till Sis, som nu anser att det var en tydlig felbedömning som ledde till att flickan for illa. Ungdomshemmet hade inte kompetens att behandla flickans stegrande mani och tvingades därför isolera henne hela 16 gånger. 

”Att en enskild ungdom blir föremål för så omfattande tvång som 16 avskiljningsbeslut är anmärkningsvärt, olyckligt och riskerar att ha traumatiserat [ungdomen]", skriver institutionschefen Johan Feldtmann i anmälan.

Sis har även kontaktat den beröra Bup-enheten efter en läkarbedömning av flickan, men ska då ha få till svar att de inte kunde erbjuda tvångsvård. Vid tidpunkten för anmälan hade flickan fortfarande inte fått tvångsvård. 

Relaterade artiklar