Filip, 18, är hemkommen från VM i Qatar

Filip Lidbeck är hemkommen från VM i Qatar - Foto: Jonas Skytt

"Vi har inte haft ett herrlag på VM på 12 år".

delningar

Halmstadbon Filip Lidbeck, 18, är nu hemkommen från lag-VM i gymnastik i Qatar. Filip jobbar till vardags som trampolininstruktör på Yoump i Flygstaden men det stora intresset är givetvis gymnastik.

Det var från en början Filips pappas kompis som ville att Filips storebror skulle börja i gymnastik. Men Filips föräldrar ville inte pressa honom till det.

– Så han "kom undan", berättar Filip.

Det slutade med att Filip istället fick börja i gymnastik, då var han cirka 7 år gammal. Och redan vid 10 års ålder, började han tävla i gymnastik.

– Jag gillade inte de andra sporterna så mycket. Jag tyckte till exempel att fotboll och tennis var tråkigt, det var så mycket samma sak hela tiden berättar Filip och utvecklar:

– Men gymnastiken höll kvar mig för det är så mycket nytt hela tiden, som liten att gå från kullerbytta till volt, till volt med skruv. Det gick ganska snabbt som liten – om man verkligen ville. Det drev på mig att fortsätta för jag ville verkligen bli bättre och lära mig nya saker hela tiden.

Att få uppleva Qatar var i sig en speciell upplevelse berättar Filip.

– Det var jättespeciellt – ett annorlunda land. Där vi bodde var det massvis med höghus och hundra meter längre bort var det bara sand. Det var byggarbeten överallt.

Filip började resa till tävlingar redan vid 14 års ålder och har tävlat mycket i Norden men även i bland annat; Holland, Österrike, Kroatien, Skottland och Frankrike. Men själva tävlingen i Qatar var dock inte så jättebra anordnad för att vara ett VM, berättar Filip, som tror det beror på att det låg i just Qatar.

– Det var väldigt lite publik även i lagfinalen där det annars brukar vara fullsatt. Inte så stort som jag hade trott. Men tävlingen i sig var som vilken annan som helst.

Hur gick det på tävlingen?

– Det gick bra. Vi gjorde en bra prestation ändå. Vi har ett ganska ungt lag och vi har inte haft ett herrlag på VM på 12 år, så det var kul att vi kunde skicka ett, säger Filip.

Hur gamla var ni i truppen?

– Vi är en 00:a, 99:a, 98:a, 97:a och 96:a, så vi är en stege, berättar Filip med ett leende.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar