Färre personer dör i hjärtinfarkt

Stor skillnad mellan länen - så ser det ut i Halland.

delningar

År 2017 avled nästan 5900 personer av hjärtinfarkt i landet, enligt statistik från Socialstyrelsen. Under året var andelen avlidna i hjärtinfarkt i Norrbottens län dubbelt så hög som i Uppsala län. Norrbotten hade högst andel avlidna i hjärtinfarkt under året, med 112 döda per 100 000 invånare. I Uppsala län var det lägst andel dödlighet i hjärtinfarkt, med 57 dödsfall per 100 000 invånare. I Halland dog 78 personer per 100 000 invånare under år 2017.

– Jag tror att de regionala skillnaderna till stor del kan förklaras av skillnader i levnadsmönster. Sådant som övervikt, rökning, motionsvanor och stress, säger Bertil Lindahl, kardiolog och professor på Uppsala universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Bland de som avled av hjärtinfarkt år 2017, var ungefär sextio procent män. Bland kvinnorna var det dubbelt så många lågutbildade personer som drabbats av hjärtinfarkt jämfört med de högutbildade kvinnorna i landet.

Andelen avlidna av hjärtinfarkt minskade med 400 personer år 2017 jämfört med år 2016. För trettio år sedan dog drygt 18 400 personer av hjärtinfarkt. Bättre levnadsvillkor och möjlighet till avancerad vård, som exempelvis ballongvidgning, anses vara bidragande till den minskade dödligheten.

– Det är en fantastisk utveckling sett över 20-30 år. Allt färre insjuknar och av de som drabbas är det färre som dör tidigt. Det är fantastiskt positivt, säger Bertil Lindahl.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar