Laddar

Facebook drar in miljarder i Sverige – betalar försvinnande lite i skatt

Upplägget är helt lagligt.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nyligen rapporterade Facebook en kvartalsrapport som inte riktigt levde upp till förväntningarna. Aktien störtdök, men Facebook, som även äger Instagram och Whatsapp, drar fortfarande in väldigt stora summor på sina annonser – bara i Sverige pratar vi miljardbelopp. Men trots det visar deras årsredovisning för 2017 att de betalar försvinnande lite i svensk skatt, enligt Breakit.

Globalt drog Facebook in 13 miljarder dollar på annonser under förra årets första kvartal, men trots miljardinkomster även i Sverige valde de att endast betala in 6,9 miljoner kronor i skatt i Sverige. Det är visserligen en ökning från året innan, då företaget endast betalade in 2,5 miljoner i skatt, men fortfarande försvinnande lite med tanke på att svenska bolagsskatten ligger på 22 procent.

Att bolaget kan arbeta på det här sättet beror delvis på att annonsintäkterna inte redovisas lokalt utan slussas vidare till bolagets europeiska huvudkontor på Irland där de kan komma runt skatten. Det är ett upplägg som är helt lagligt att bedriva affärer på.

Relaterade artiklar