Få kvinnor i Halland får hjälp för klimakteriebesvär

Det är stora regionala skillnader i vården av klimakteriebesvär. Halland ligger under rikssnittet för hur många som får hjälp.

delningar

I Halland har 1,3 procent av kvinnorna över 40 år fått specialistvård för klimakteriebesvär 2017. Det visar siffror från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Det ligger en bra bit under rikssnittet, som ligger på 2,1 procent. Det är framför allt Stockholms län och Uppsala län som drar upp snittet.

I Stockholms län var andelen kvinnor över 40 år som fick vård i den specialiserade öppenvården för klimakterierelaterade besvär exempelvis sju gånger större än andelen i Västmanlands län.

– Det hör sannolikt ihop med tillgången till gynekologiska mottagningar och kvinnosjukvård. Skillnaderna är inte förvånande eftersom vården i allmänhet inte är rättvist fördelad i hela landet, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och obstetrik på Karolinska institutet till Nyhetsbyrån Siren.

Andel kvinnor över 40 år som fått specialistvård för klimakteriebesvär. Källa: Socialstyrelsen, sammanställt av Nyhetsbyrån Siren.

Drygt 55.000 kvinnor över 40 år fick förra året en diagnos i öppenvården för "sjukliga tillstånd i samband med klimakteriet". Det motsvarar drygt två procent av kvinnorna i den åldersgruppen.

Gynekologmottagningar tillhör den så kallade specialiserade öppenvården. Även besök på akutmottagningar räknas in i statistiken, dock inte vårdcentraler, där man också kan få vård för klimakteriesymptom. Enligt Angelica Lindén Hirschberg kan den ojämlika fördelningen av gynekologmottagningar i landet leda till att kvinnor på mer avlägsna orter kanske inte söker alls eller uppsöker en vårdcentral i stället för att besöka en gynekolog. Det kan då innebära att man inte få den vård man behöver.

– Detta tillhör gynekologens specialområde så generellt har gynekologer mer kunskaper än allmänläkare, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Vallningar, svettningar och sömnstörningar är de vanligaste symptomen. Även blödningar i samband med menopausen och problem relaterade till slidans slemhinnor sammanfattas under den aktuella diagnosen. Angelica Lindén Hirschberg tror inte att kvinnor i Stockholmstrakten har mer klimakterierelaterade symptom än andra, även om vissa skillnader inte kan uteslutas. 

– Det här är visserligen tillstånd som kan påverkas av stress och det är mer stressigt i en storstad, men i första hand tror jag att skillnaderna beror på tillgång till vård, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar