Få ansökningar om kontaktförbud beviljas

Stora regionala skillnader i landet - Åklagarmyndigheten ska undersöka om det finns brister i arbetet.

delningar

Över 60 procent av alla ansökningar om kontaktförbud fick avslag under förra året, visar färsk statistik från Åklagarmyndigheten som Siren tagit del av.

– Att många ansökningar får avslag finns det många orsaker till. Den främsta orsaken är att förutsättningarna för kontaktförbud inte är uppfyllda. Det är inte alla gånger så lätt att få kontaktförbud, säger Mehrdad Sanaei, kammaråklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

Av cirka 11 000 ansökningar beviljades endast 3000 i fjol. Ungefär 1000 ärenden blev avskrivna och drygt 7000 ansökningar fick avslag. Siffrorna har varit liknande sedan 2015. Och det finns stora regionala skillnader i landet. I Kristianstads åklagarkammare beviljades 45 procent av alla ansökningar om kontaktförbud. Det kan jämföras med Eskilstuna, där 16 procent beviljades. I Halmstad beviljades 35 procent av samtliga ansökningar om kontaktförbud år 2018.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

– Utifrån de undersökningar som Åklagarmyndigheten tidigare har gjort har man inte kunnat se att de här skillnaderna beror på att åklagarnas handläggning är olika. Åklagare, var de än befinner sig i landet, tillämpar kontaktförbudslagstiftningen på ett likartat sätt, säger Mehrdad Sanaei. Han fortsätter:

– Vi är på gång med en ny tematisk tillsyn som inleds i år. Syftet är att undersöka om det finns brister och om tidigare brister har minskat och enhetligheten har ökat.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar