Extremskillnader i bostadsrättsföreningar

Antalet föreningar varierar kraftigt i Halland. Halmstad kommun har hela 27 gånger så många bostadsrättsföreningar som Hylte kommun har.

delningar

Det är stora skillnader i hur många bostadsrättsföreningar det finns i de halländska kommunerna, det visar siffror från Bolagsverket som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Hylte och Laholm har överlägset minst. I Hylte kommun finns enbart sex stycken bostadsrättsföreningar, och i Laholm är antalet 14. Det skiljer sig enormt mot Halmstads kommun där 172 bostadsrättsföreningar är registrerade. Det är alltså 27 gånger så många i Halmstad jämfört med Laholm. Kungsbacka ligger hack i häl med 170 bostadsrättsföreningar, följt av Varberg, 148 stycken, och sedan Falkenberg med 83 stycken.

Så många bostadsrättsföreningar finns i din kommun. Källa: Bolagsverket, sammanställt av Nyhetsbyrån Siren

Åre har flest bostadsrättsföreningar i landet i förhållande till folkmängden. I kommunen finns 27 bostadsrättsföreningar per tusen invånare, vilket är nio gånger högre än rikssnittet. Även Malung-Sälen och Härjedalen ligger i topp.

– I de kommunerna är bostadsrätten som boendeform väldigt vanlig som fritidsboende. Det är ganska nytt att man bygger nyproduktion för att få kunder som har det som fritidsboende, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till Nyhetsbyrån Siren.

Omkring 32 500 bostadsrättsföreningar finns registrerade hos Bolagsverket i september 2018. Men de är mycket ojämnt fördelade i landets kommuner. I tre kommuner; Bjurholm, Ragunda och Överkalix, finns inga bostadsrättsföreningar registrerade alls. Närmare en fjärdedel av alla föreningar ligger i Stockholm.

– Bostadsrättsformen är allra vanligast i storstadsregionerna, säger Claudia Wörmann till Nyhetsbyrån Siren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar