Extremköer för bostäder i Halland

Så lång kötid är det för en hyresrätt i Halmstad.

delningar

Kötiden till de kommunala bostadsbolagen har blivit längre i Halland. På Varbergs Bostad är kötiden längst, där får bostadssökande vänta i över elva år innan de får lägenhet. Sedan år 2016 har väntetiden i för en hyresrätt i staden ökat med ett och ett halvt år, enligt Hallands Nyheter, som hänvisar till uppgifter från Hem & Hyra.

– Det är bristen på bostäder som är problemet. Det gör att antalet omflyttningar minskar och flyttkedjan går trögare. Vi ger vårt bidrag genom att bygga mer för att möta behovet, säger Dzejna Seta, marknadschef på Varbergs Bostad, till Hallands Nyheter.

Halmstad Fastighets AB (HFAB) har näst längst kö i Halland. De senaste två åren har kötiden blivit längre, trots att registrerade personer i bostadskön minskat med 25 000 personer. Sedan år 2016 har kötiden gått från åtta till tio och ett halvt år.

– Vi har infört ett aktivitetskrav där vi kräver att människor bekräftar att de vill stå kvar, säger kommunikationschef på HFAB, Ulf Nilsson, till Hem & Hyra.

Falkenbergs Bostads AB (FaBo) har tredje längsta kön i Halland. Där är kötiden fyra till fem år för de bostadssökande. Även på FaBo behöver de registrerade logga in på sidan en gång per år för att få behålla sina köpoäng.

- Kön har vuxit de senaste åren, det är väldigt attraktivt att bo och flytta till Falkenberg. Vad vi gör är att vi följer våra ägardirektiv och bygger nya bostäder samt utvecklar vårt befintliga bestånd. Vi har en tillväxtstrategi med flera projekt parallellt. Vi har sagt att vi ska bygga ungefär 100 lägenheter per år fram till 2025 beroende på hur detaljplanearbete går, säger Roger Almén, marknadschef på Fabo, till 24Falkenberg.

FAKTA

Varbergs Bostad

Kötid: 11,5 år

Antal registrerade i bostadskön: 60 000

Halmstad Fastighets AB

Kötid: 10,5 år

Antal registrerade i bostadskön: 60 000

Falkenbergs Bostads AB

Kötid: 4-5 år

Antal registrerade i bostadskön: 11 000

Hyltebostäder

Kötid: 3 år

Antal registrerade i bostadskön: 2 700

Laholmsbostäder

Kötid: 2 år

Antal registrerade i bostadskön: 3 672

Källa: Hem & Hyra

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar