Laddar

Expertens bästa tips: ”Det är trendigt nu”

Hur får du bostaden att kännas större? Och hur får du en levande vårträdgård? Här ger Kicki Bjerger, som driver "Anemonte – heminredning & trädgårdsdesign", sina bästa tips.

delningar

Kicki Bjerger driver sitt företag ”Anemone – heminredning & trädgårdsdesign” i Veinge på gränsen mellan Halmstad och Laholm där hon erbjuder trädgårdsrådgivning och inredningskonsulation. Med en bakgrund som formgivare och trädgårdsmästare samt erfarenheter av arbete på en handelsträdgård håller sig Kicki Bjerger ajour och kan möta kundernas behov.

– För att kunna starta eget måste man tycka om att arbeta ensam också och vara medveten om att det kan ta sin tid att komma igång, säger Kicki Bjerger.

Hennes bästa tips för att få en levande vårträdgård är att sätta mycket av en sort och ”måla med stora penseldrag”. Vårblommor som pärlhyacinter, skilla och narcisser är även något som livar upp trädgården. Även perenner som blommar länge och täcker det vissna är ett hett tips.

– En stor trend bland kunderna just nu är blommande planteringar, ”back to the 70’s”. Många vill även ha det lättskött, men man får vara beredd på att vara aktiv i trädgården under etableringstiden. För att få det så lättskött som möjligt är ett tips att lägga singel eller annan natursten i en del av trädgården och att ha en planterad del.

–  Att sätta allt tätt så att ogräset inte kommer upp och täcka marken genom att till exempel lägga på pinjebark samt att göra kanter på gräsmattan kan underlätta. Då kan det vara bra att ta hjälp av en anläggare. Att även hålla buskarna på en lagom höjd och att ha större ytor med mycket av samma sort underlättar för en lättskött trädgård, säger Kicki Bjerger.

När det kommer till inredning tipsar Kicki Bjerger om att arbeta med färg och form. Ljusa färger och att satsa på en och samma ton gör att bostaden känns större.

– Pallar och andra smarta möbler gör bostaden enklare. Anpassa möbler efter funktion och bostaden så kan bostaden upplevas som större än vad den är. Möbler i rotting är också något som upplevs som större än vad det är och är något som är trendigt just nu. Naturmaterial är även modernt just nu och är något som åldras vackert och blir mer hållbart än till exempel vitlackerat, säger Kicki Bjerger.

Ett tips för den som vill skapa mer yta eller bor trångbott är att rensa och tänka över vad som egentligen behövs samt att få golvytorna fria och arbeta mer på höjden.

– Krokar är ett bra tips för att få upp saker från golvytan. Att även få upp gardinerna så högt upp som möjligt och att arbeta med växter gör att det känns luftigt och fräscht. Amplar med gröna växter kan vara ett tips för att få in gröna växter och samtidigt arbeta på höjden, säger Kicki Bjerger.